Aprecierea dolarului american din ultima perioada fata de majoritatea monedelor lumii nu justifica scumpirea carburantilor in Romania, in conditiile in care pretul petrolului a scazut considerabil, sustin analistii X-Trade Brokers.
“Pretul petrolului a scazut tn ultima perioada, pe fondul ingrijorarii globale privind urmarile negative ale crizei din Grecia asupra stabilitatii monedei europene si implicatiilor in ceea ce priveste relansarea economiei mondiale. Desi dolarul american - moneda in care se exprima pretul de referinta al petrolului - s-a apreciat considerabil in raport cu leul, cresterea acestuia nu justifica nici pe departe scumpirea carburantilor in Romania”, a aratat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

La deschiderea burselor la inceputul lunii mai, pretul petrolului a fost de 87,47 dolari/baril, acesta atingand in aceeasi zi maximul pe anul in curs (89,51 dolari/ baril).

In continuare insa, pretul petrolului a scazut continuu, incheind saptamana trecuta cu un nivel de 71,77 USD/ baril. Petrolul nu s-a mai tranzactionat la un pret atat de scazut din luna februarie a anului trecut. Analistii XTB afirma ca in cursul lunii mai, petrolul s-a ieftinit cu 17,94%.

“Dolarul american s-a apreciat, de la inceputul anului, in raport cu majoritatea monedelor lumii, evolutia sa ascendenta fiind extrem de pronuntata in ultimele luni, atat ca urmare a semnalelor pozitive privind relansarea economiei americane, cat si datorita slabirii monedei europene, pe fondul crizei din Grecia”, se arata in raportul de analiza al X-Trade Brokers.

Pe parcursul lunii mai, dolarul a crescut fata de leu cu 7,64%, respectiv de la 3,0861 lei pentru dolar pe data de 3 mai la nivelul de 3,3219 lei pentru moneda americana atins vinerea trecuta.

“Diferenta mare dintre procentul de ieftinire a petrolului si, respectiv, cel de apreciere a monedei americane in raport cu leul in luna mai, arata ca, cel putin deocamdata, o scumpire a carburantilor motivata de intarirea dolarului nu se justifica. Chiar daca vorbim despre ultimele doua luni lucrurile nu se schimba semnificativ: in perioada aprilie - mai, pretul petrolului a scazut cu 12,69%, in timp ce dolarul american s-a apreciat cu 10%, de la 3,0183 Lei pentru 1 USD la 1 aprilie, la 3,3219 Lei pentru 1 USD la sfarsitul saptamanii trecute”, a precizat Victor Safta.

In ceea ce priveÅŸte evolutiile viitoare ale pretului petrolului sau perechii valutare USD/RON, analistii X-Trade Brokers sustin ca, in perioada actuala, este foarte greu de facut estimari intrucat oricand pot aparea “rasturnari de situati” sau confirmari ale unor previziuni sumbre privind diferite economii europene cu deficit bugetar ridicat.

“Pana in urma cu cateva saptamani - inainte de agravarea crizei din Grecia, de accentuarea ingrijorarii privind deficitele bugetare din Europa, caderea accentuata a euro - majoritatea analistilor vorbeau deja de atingerea unui nivel de 90 USD/baril. Apoi, intr-o singura zi, pretul petrolului a atins maximul pe anul in curs si a inceput sa scada, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimele 14 luni”, sublinieaza analistii X-Trade Brokers.

Safta sustine ca miscarile de pret din viitorul apropriat sunt absolut imprevizibile, fiind posibil ca petrolul sa scada in continuare, insa este probabil ca aceasta evolutie sa se incheie si petrol sa se repozitioneaza pe trendul ascendent prin diferite speculatii pe bursa si factorii cu interese majore pe aceasta piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri