Cum dupa fiecare trei luni Petrom isi dubleaza profitul, iar 51% din el se duce catre OMV, reiese ca, la sfirsitul anului, austriecii si-au recuperat deja mai mult de 25% din investitie. Un randament anual de invidiat.
In primul trimestru al anului, Petrom a inregistrat un profit net de 283 de milioane de lei noi, adica 78,6 milioane de euro, la un curs de 3,6 lei pentru un euro. La jumatatea lui 2005, profitul net a atins 601 milioane de lei (167 de milioane de euro), deci de peste doua ori mai mult decit in urma cu trei luni.

Bilantul companiei la noua luni, prezentat acum citeva zile, arata un profit net de 1,4 miliarde de lei noi (389 de milioane de euro), adica de 2,3 ori mai mult decit la jumatatea anului. Asadar, dupa fiecare trei luni de activitate, profitul se dubleaza. Daca tendinta se mentine si in ultimele trei luni ale anului, Petrom va avea un profit de aproape 780 de milioane de euro. Adica mai mult de jumatate din cele 1,5 miliarde de euro disponibilizate de OMV ca sa devina actionarul majoritar al companiei.

Preturi mari, profituri unice

Cum grupul austriac detine acum 51% din capital, inseamna ca, in varianta foarte probabila in care se vor acorda dividendele aferente anului 2005, OMV va capata o cota corespunzatoare din profit, adica aproape 398 de milioane de euro. Rezulta deci o rata de rentabilitate a capitalului total investit de austrieci de 26,5%, in doar un an, mai mult decit orice alt fel de plasament care nu intra in sfera celor socotite riscante. Cu alte cuvinte, daca tendinta se mentine, in doar patru ani OMV va recupera, din dividende, toata suma investita. Adica Petrom a ajuns o masina de facut bani multi.

Dupa cum au recunoscut si reprezentantii companiei, rezultatele excelente se bazeaza in primul rind pe conjunctura favorabila, adica pe preturile ridicate ale produselor petroliere. La asta am mai putea adauga reducerea cu 25% a volumului investitiilor.

300 de milioane de euro la stat

Chiar daca austriecii de la OMV pot fi acuzati ca isi rotunjesc profiturile prin politica de pret, pe seama buzunarului consumatorului roman, si statul poate beneficia de pe urma rezultatelor companiei. Mai precis, din dividendele pe care le va obtine incepind cel mai probabil cu anul 2006, cind se vor acorda dividendele aferente exercitiului financiar 2005. Se stie ca statul a facut presiuni pentru ca Petrom sa poata acorda dividende incepind cu anul urmator.

Tocmai din aceasta cauza, Petrom a anuntat ca isi va restructura capitalurile proprii, pentru ca a fost gasita o pierdere contabila de 800 de milioane de euro, anterioara privatizarii, care va fi acoperita tocmai pentru a putea fi acordate dividende.

In varianta in care trendul crescator al profitului se va mentine si in ultimul trimestru al anului in acelasi ritm, iar profitul Petrom va ajunge la 780 de milioane de euro, si in varianta in care tot profitul va fi impartit sub forma de dividende, statul va incasa 312 milioane de euro, corespunzator cotei sale de 40% din capitalul Petrom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri