Actionarii EnergoNuclear, compania de proiect care va construi unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, au inceput discutiile despre modificarea participatiei fiecaruia, precum si despre prelungirea etapei de pre-proiect care ar trebui sa fie gata in septembrie, a declarat Adrian Borotea.

"Au inceput deja discutii pe tema actionariatului, dar nu exista nimic scris in acest sens. Nu am primit inca nimic oficial din partea statului prin care sa isi arate dispozitia de a-si reduce din participatie. Noi investitorii vrem sa stim in ce conditii se va face aceasta vanzare de actiuni (la ce pret, in ce moment, pana la cat la suta vrea sa isi vanda din actiuni)", a declarat directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea, citat de NewsIn.

De asemenea, acesta a mai spus ca investitorii poarta totodata discutii legate de prelungirea etapei de pre-proiect, aflata in desfasurare, si care ar trebui sa se incheie in septembrie.

"Probabil ca aceasta prelungire a fazei de pre-proiect este utila si pentru schimbarea actionariatului. Acum se pregatesc documente, drafturi pentru contracte, caietul de sarcini pentru licitata internationala pentru realizarea reactoarelor. Pe 25 septembrie expira investment-agreement-ul. Etapa de pre-proiect ar putea intarzia chiar si sase luni", a explicat oficialul CEZ, unul din dezvoltatorii proiectului.

Borotea: Unii din actionari nu isi doresc majorarea participatiei la EnergoNuclear


"Unii din actionari nu isi doresc majorarea partcipatiei la EnergoNuclear. Altii insa vor sa si-o majoreze. CEZ inca nu a decis nimic in acest sens. Depinde de conditiile pe care statul le va pune in schimbarea actionariatului", a mentionat Adrian Borotea.

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, a declarat saptamana trecuta ca s-a decis reducerea participatiei statului la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, de la 51%, o varianta posibila putand fi la circa 25%. Oficialul din Ministerul Economiei a firmat ca procentul va fi stabilit in functie si de cererea pe care o vor avea si dupa o analiza financiara.

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ, GdF-Suez, Enel si RWE Power au fiecare cate 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%. Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune cel mai probabil in 2017.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologia canadiana CANDU 6.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri