Dupa ce asociatia salariatilor SNP Petrom a refuzat sa participe la majorarea capitalului social al Petromservice, facand loc off-shore-ului cipriot Elbahold Industries, salariatii incaseaza prima lovitura: o parte sunt trimisi acasa, cu 75% din salariu. A doua lovitura, mult mai puternica, va veni la inceputul lunii viitoare, mai precis dupa 6 decembrie, cand multi dintre ei ar putea fi instiintati sa nu mai vina la serviciu. In momentul de fata, off-shore-ul cipriot detine aproape jumatate din actiunile societatii (49,35%), asociatia salariatilor - 25%, iar ceilalti actionari, persoane fizice si juridice - 25,65%.
Dupa ce asociatia salariatilor SNP Petrom a refuzat sa participe la majorarea capitalului social al Petromservice, facand loc off-shore-ului cipriot Elbahold Industries, salariatii incaseaza prima lovitura: o parte sunt trimisi acasa, cu 75% din salariu. A doua lovitura, mult mai puternica, va veni la inceputul lunii viitoare, mai precis dupa 6 decembrie, cand multi dintre ei ar putea fi instiintati sa nu mai vina la serviciu. In momentul de fata, off-shore-ul cipriot detine aproape jumatate din actiunile societatii (49,35%), asociatia salariatilor - 25%, iar ceilalti actionari, persoane fizice si juridice - 25,65%.

Angajatii Petromservice nu prea au motive de fericire in preajma Sarbatorilor. Chiar daca primesc 75% din salariu fara sa plece de-acasa, viitorul nu se arata luminos. Visul frumos in care erau salariati si patroni incepe sa se destrame. Dupa negocierile cu Petrom, care se vor derula in saptamanile urmatoare, multi vor afla ca primesc plati compensatorii pentru a renunta la posturile considerate pana de curand sigure, intr-o companie infiintata chiar in scopul evitarii somajului, pe scheletul unei foste directii din societatea cu capital de stat Petrom. Petromservice a luat nastere n martie 2002, prin externalizarea fostei su-cursale de servicii petroliere Petroserv din cadrul Petrom. Aceasta a devenit societate cu capital integral privat, cu o valoare a capitalului social de 491 miliarde lei vechi. Organismele financiare internationale si-au exprimat atunci indoiala ca masura luata de autoritatile romne face n mod real parte din procesul de restructurare a Petrom si de reducere de personal.

Un miliard de euro nu e destul

Evolutia societatii nu prevestea un asemenea cutremur. De cand a fost infiintata, Petromservice a obtinut profituri substantiale: in 2002, rezultatul exercitiului financiar a fost un plus de 20,4 milioane euro, un an mai tarziu profitul brut a scazut pana la 12,7 milioane euro, cifra de afaceri atingand totusi 178 milioane euro, iar in 2004 profitul brut a crescut la 17,6 milioane euro, la o cifra de afaceri de 271 milioane euro.
OMV a redus insa comenzile catre Petromservice, modificand vechiul contract, si a propus o restructurare semnificativa a operatiunilor comune. In special a activitatilor de mentenanta si reparatii de sonde prestate de Petromservice in beneficiul Petrom, dupa cum se arata in raportul Petrom catre Bursa de Valori Bucuresti. Noul acord stabileste angajarea - de catre compania controlata de grupul austriac OMV - a unui volum minim de lucrari n valoare de 180 milioane euro n 2006, cu 20 de milioane sub nivelul convenit pentru acest an si cu 63 de milioane mai putin dect n 2004. In continuare, suma minima va descreste cu 10% n fiecare dintre urmatorii ani. Contractul, valabil pna n 2012, are o valoare de aproximativ un miliard de euro. Valoare care ar asigura un profit ce nu pare sa-i multumeasca pe noii actionari, de vreme ce acum se vorbeste despre reducerea numarului de angajati.

Intr-un comunicat de presa primit la redactie se arata ca, in urma negocierilor purtate cu sindicatele din Petromservice, compania a hotarat sa nu trimita personal in concediu fara plata, ci sa asigure plata lunara a 75% din salariul actual pana la momentul aplicarii programului de restructurare. Salariatii n-au primit prea bine vestile, cativa petrolisti braileni expriman-du-si public nemultumirea. Simtind ca le fuge pamantul de sub picioare, oficialii companiei au anuntat ca se gandesc sa treaca direct la restructurare, fara a mai suspenda contractele de munca. Apoi au revenit. In conditiile in care o societate nu are activitate pe anumite domenii, in conformitate cu Codul Muncii si contractele colective de munca, poate sa suspende contractul individual de munca pe o anumita perioada, contractul ramanand insa valabil, iar salariatul pastrandu-si calitatea de salariat. Societatea il poate rechema oricand in momentul in care are de lucru, explica Gheorghe Supeala, consilier in cadrul Petromservice.

Luca a refuzat sa discute

In acest moment, fratia cu sindicatul pare sa se rupa. consilierul Petromservice spune ca decizia este unilaterala, a societatii, nu trebuie o aprobare, in conformitate cu legea, firma poate sa suspende aceste contracte daca are motive economice, discutand cu sindicatele. Sindicate care se afla in gradina lui Liviu Luca.

Contactat de SFin, liderul petrolistilor n-a vrut sa comenteze insa acest subiect. Desi acceptase cu generozitate o conversatie de trei minute, la auzul temei, Luca a refuzat discutia. Am fi vrut sa-l intrebam daca nu i se pare ciudat ca firma infiintata de sindicalistii din domeniul petrolier incepe sa-i dea afara pe sindicalisti, de dragul profitului ce se va duce de-acum, in cea mai mare parte, la un off-shore din Cipru. Si daca cei care isi vor pierde statutul de angajati mai raman in Asociatia Salariatilor Petrom, dornica sa cumpere 8% din actiunile fostei societati nationale, la care renunta Ministerul Economiei. Altfel spus, daca sindicalistii restructurati pierd aceasta oportunitate. Ca o pierd sau nu devine mai putin important, pe termen scurt, pentru angajatii Petromservice. Au aparut alte probleme, de natura capitalista, care le dau batai de cap.

Petrom si-a redus nivelul de activitate, pentru anumite activitati nu mai avem ordine de lucru si, practic, daca mentinem salariatii in anumite activitati, trebuie sa-i platim din rezultatele obtinute de ceilalti angajati. Acolo unde n-au mai fost comenzi, am luat decizia suspendarii temporare a contractului colectiv de munca, pana cand lamurim situatia. Trebuie sa vedem care este bugetul Petrom si pentru cati oameni avem de lucru a-nul viitor, spune Gheorghe Supeala. Nu este o trimitere in somaj, ci o intrerupere temporara a activitatii, din motive economice. Oamenii vor primi 75% din salariu, la care se adauga 75% din alte sporuri. In acelasi timp, notificam faptul ca vom face o restructurare si se va face o reducere de personal. Dupa negocierile cu Petrom, vom proceda conform legii: notificare, preaviz, plati compensatorii, a adaugat reprezentantul Petromservice.

Petrom a fost de acord sa suporte platile compensatorii aferente oricaror concedieri colective implementate de Petromservice pana la 31 decembrie 2007. Platile compensatorii nu sunt un dar facut de Petrom. Deoarece Petromservice nu avea fondurile necesare aferente acestei reduceri, in negocierea tarifelor s-a avut in vedere si acest cost. Adica tarifele negociate pentru anul acesta si anul viitor includ si aceste costuri. Suntem doua societati comerciale distincte, nu este un dar pe care ni-l face Petrom, subliniaza Supeala. Cati oameni vor beneficia de plati compensatorii? Probabil ca in jur de 5.000, spune consilierul din Petromservice. Conform informatiilor de pe site-ul Petromservice, o idee centrala a filozofiei companiei este faptul ca Petromservice considera ca bunul cel mai de pret il reprezinta propriii salariati, societatea angajandu-se in continua crestere a competentei lor. A celor care mai raman, probabil, din cei peste 19.000 cati sunt in prezent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri