Ca raspuns la informatiile aparute in presa internationala conform carora Gazprom a oferit RWE posibilitatea de a participa la proiectul lor South Stream, oficialii Nabucco spun ca proiectul este singura intiativa economica din Coridorul Sudic ce are in vedere diversificarea surselor de gaze si a rutelor de transport.
“Nabucco nu comenteaza in general speculatiile si zvonurile. Niciun alt proiect din Coridorul Sudic nu poate sustine ca este concurent in acest sens sau ca se afla intr-un stadiu la fel de avansat si ca este la fel de bine pozitionat precum Nabucco”, au precizat oficialii gazoductului.

La inceputul saptamanii acesteia, cotidianul Handelsblatt a anuntat ca vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, l-a contactat pe Leonhard Bimbaum, responsabilul pentru strategie si achizitii din partea RWE pentru a-i propune sa participe la proiectul South Stream, concurentul direct pentru Nabucco.

Nabucco are deja semna un Acord International ratificat in toate tarile de tranzit si a demarat deja studiul de impact social si asupra mediului. “In prezent, Nabucco poarta negocieri cu banci importante precum BEI, BERD si IFC. Toti cei sase actionari ai Nabucco sunt hotarati sa finalizeze si sa promoveze proiectul”, au mai precizat oficialii gazoductului.

South Stream este in concurenta cu Nabucco si serveste interesele Rusiei, care doreste sa mentina dependenta tarilor care ii cumpara gazul. Dependenta unora, asa cum este cazul Bulgariei si Slovaciei, se apropie de 100%. South Stream presupune o investitie estimata la 20 de miliarde de dolari si in cazul in care s-ar realiza, in detrimentul Nabucco, ar mari si mai mult dependenta energetica a Europei fata de Rusia. Proiectul beneficiaza deja de sustinerea unui numar important de tari europene: Bulgaria, Italia, Serbia, Grecia, Austria si Ungaria.

Proiectul Nabucco, lansat in 2002, urmeaza sa devina operational in 2014, dupa o investitie totala estimata la 7,9 miliarde de euro. Gazoductul este proiectat pentru a transporta anual 31 de miliarde de metri cubi de gaz din Asia Centrala catre tarile Uniunii Europene, evitand Rusia. Principalele tari furnizoare de gaze pentru Nabucco ar urma sa fie Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul. Proiectul nu poate demara fara contributia Azerbaidjanului, care ar trebui sa asigure o treime din capacitatea la care este proiectat Nabucco.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjanul, Georgia, Turcia si Egiptul au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect cateva milioane de euro. Vara trecuta, cele cinci state de tranzit din consortiu - Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria - au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului. Cea mai avantajoasa pozitie este detinuta de Turcia, pe teritoriul careia vor trece, potrivit planurilor actuale, ambele gazoducte.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri