Cel mai important brand de restaurante care s-a instalat deja in cateva din cele mai importante cladiri de birouri din Bucuresti este City Grill, controlat de omul de afaceri Dragos Petrescu.

De asemenea, omul de afaceri, care detine printre altele si Caru’ cu Bere, este prezent in cadrul cladirilor de birouri Charles de Gaulle Plaza (piata Charles de Gaulle) si in Oracle Tower (in apropiere de statia de metrou Aurel Vlaicu).

Petrescu detine doua restaurane City Grill in cadrul cladirii de birouri America House (din Piata Victoriei) si pe bulevardul Primavarii, la 1-2 minute distanta de mers pe jos fata de City Caffe Charles de Gaulle Plaza.

“Ne intereseaza locatiile deja existente in interiorul cladirilor de birouri, in principal din Bucuresti si Timisoara, care dispun de bucatarie. Investitia care se va face in fiecare unitate depinde de locatie si de suprafata. Oricum, cladirile de birouri in care o sa fie amplasate restaurantele trebuie sa genereze zilnic cel putin 300 de clienti. In Ungaria, de exemplu, investitia pentru un restaurant dintr-o cladire de birouri in care lucreaza angajati ai Nokia si IBM a fost de 200.000 de euro ”, spune Emanuel Stefani, development director la Sodexo Solutii pentru Servicii la Sediu.

La sfarsitul lunii aprilie, Sodexo Romania anunta pe site-ul propriu intrarea pe piata locala cu divizia de “Solutii pentru Servicii la Sediu”, un business de catering, mententanta cladirilor, servicii de curatenie, posta sau amenajarea de spatii verzi.

“Pentru angajatii cladirilor de birouri, un meniu complet, cu doua feluri de mancare si desert, la un pret de trei euro, este rezonabil, avand in vedere nivelul salarial din Romania. In cazul fabricilor, unde salariile sunt mai mici, pentru serviciile de catering pe care le vom oferi, pretul maxim nu va depasi doi euro/meniu”, adauga Stefani.

Pana anul acesta, grupul francez era prezent pe piata locala doar prin businessul de vouchere. La nivel global insa, voucherele genereaza doar 5% din veniturile Sodexo, restul provenind din activitatea de servicii. Anul trecut, Sodexo a avut venituri globale de 14,7 miliarde de euro.

Sodexo a luat anul trecut decizia privind lansarea diviziei Solutii pentru Servicii la Sediu si in Romania, dupa ce a semnat un contract global cu gigantul Procter & Gamble.

“Ca urmare a unei analize facute de catre grup, a reiesit ca piata romaneasca este foarte atractiva din punct de vedere al serviciilor. In plus, a contat foarte mult faptul ca Procter & Gamble opereaza in Romania doua fabrici”, spune Stefani.

P&G detine pe piata locala o fabrica la Timisoara, specializata in productia de detergenti, cu o capacitate anuala de productie de 100.000 de tone.

De asemenea, gigantul american a demarat la inceputul anului trecut constructia celei mai mari fabrici de sampoane din lume, la Urlati (judetul Prahova). Valoarea investitiei in unitatea care a inceput sa produca in urma cu o luna se ridica la 100 de milioane de dolari (79 mil. euro).

Care sunt planurile gigantului P&G pentru fabrica din Urlati

Care sunt planurile gigantului P&G pentru fabrica din Urlati

Citeste si:

Divizia locala de servicii a Sodexo a inceput sa lucreze pentru fabrica din Timisoara a P&G Romania in prima parte a anului. Sodexo Solutii pentru Servicii la Sediu ofera fabricii din Timisoara toata gama de servicii, de la catering si pana curatenie.

Pe langa P&G Romania, divizia coordonata de Stefani a incheiat un contract pentru furnizarea de servicii catre Zoppas Industries Romania, parte a italienilor de la Zoppas.

"In ceea ce priveste profilul clientilor carora dorim sa le oferim serviciile noastre, ne axam pe companii multinationale, cu facilitati de productie sau nu pe piata locala, dar care sa aiba foarte multi angajati. Bineinteles, prima oara vom incerca sa atragem clienti din zona companiilor care au incheiate contracte pentru vouchere”, precizeaza Emanuel Stefani.

Potrivit estimarilor Wall-Street, P&G Romania are circa 700-800 de salariati. La Zoppas Industries Romania, care de o fabrica de componente tehnologice in judetul Timis, lucreaza peste 2.000 de angajati.

“Deocamdata nu suntem interesati sa oferim servicii pentru institutiile publice si nici pentru lanturile hoteliere. In general, hotelurile prefera sa se autogestioneze”, mentioneaza directorul de dezvoltare al Sodexo Solutii pentru Servicii la Sediu.

Pe zona de catering, strategia lui Stefani vizeza doua directii: cantine la sediul clientului, investitia de utilare fiind suporta integral de catre client si constructia de bucatarii in cadrul platformelor industriale cu cateva mii de angajati, banii urmand a fi cheltuiti de divizia Sodexo.

In functie de numarul de angajati pe care ar trebui sa-l deserveaza, costul constructiei unei bucatarii in cadrul unei platforme industriale variaza intre 100.000 si un milion de euro.

Grupul francez este prezent pe piata locala prin intermediul a doua companii, Sodexo Pass Romania si Sodexo SRL. Sodexo Pass Romania a avut in 2008 un cifra de afaceri de 99,1 mil. lei (27 mil. euro) si o un profit net de 64,3 mil. lei (17,5 mil. euro).

Cealalta societate a fost infiintata anul trecut pentru a sustine divizia de Solutii pentru Servicii la Sediu.