Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) sustine ca impozitul minim ar trebui eliminat si nu inlocuit cu impozitul forfetar. Totusi, o eventuala introducere a impozitului forfetar ar trebui aplicata doar in sectoarele de activitate cu rate de profit foarte mari.
“Impozitul minim a dus la disparitia a peste 300.000 de microintreprinderi din momentul in care a fost introdus. De aceea ar trebui eliminat. In conditiile in care s-ar decide inlocuirea sa cu impozitul forfetar, acesta ar trebui aplicat in sectoarele din economie care genereaza profituri foarte mari, precum si o evaziune rdicata. Printre domeniile aflate in aceasta situatie sunt cel petrolier si cel al tutunului”, spune Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

Premierul Emil Boc a declarat ca impozitul minim va fi eliminat in aceasta toamna, dar si ca mentinerea cotei unice la nivelul actual de 16% constituie o prioritatea a Guvernului. Adriean Videanu, ministrul Economiei, a adaugat ca impozitul minim va fi eliminat fie la 1 octombie, fie la 1 noiembrie.

Recent, Nicolescu afirma ca statul a pierdut peste 2,8 miliarde de lei ca urmarii introducerii impozitului minim in a doua parte a anului trecut.

Pana la 1 iunie, aproape 318.000 de microintreprinderi si-au inchis activitatea ca urmare a aplicarii impozitului minim.

Totodata, in perioada respectiva au fost infiintate aproape 240.000 de noi IMM-uri.

“Franta a eliminat impozitul minim inca din 2008, aceasta fiind doar una din masurile pe care le-au luat autoritatile de acolo pentru combaterea crizei. De asemenea, guvernul francez a deschis 1.500 de santiere si a stimulat antreprenoriatul printr-o aplicatie online, iar numarul IMM-urilor nou infiintate a crescut spectaculos. Numai in 2009 au fost create 390.000 de firme, la care s-au adaugat inca 110.000 in prima jumatatea a lui 2010”, afirma Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR)

Anul trecut si-au inchis portile 195.751 de microfirme de pe piata locala.

Din totalul IMM-urilor care si-au incetat activitatea in 2009, aproape 40.000 de societati au fost radiate doar in al doilea semestru.

Cresterea fata de intervalul iulie-decembrie 2008 a fost de 58%. Per ansamblu, numarul IMM-urilor radiate in 2009 s-a majorat cu 42% comparativ cu 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri