Liderii Sindicatului Solidaritatea al Siderurgistilor din Mittal Steel Galati sunt in greva foamei. Grevistii si-au motivat gestul prin faptul ca nu au fost invitati la negocierea contractului colectiv de munca pentru 2006. Sindicatul Solidaritatea Siderurgistilor preciza ca \"unul dintre motivele protestului este si deturnarea fondurilor din cotizatii catre alte organizatii sindicale\". Chiar daca textul nu preciza care sunt aceste \"alte organizatii\", tinta atacului e clara: Federatia Sindicatelor Siderurgistilor (FSS), cea mai veche organizatie din combinat.
Joi dimineata, liderii Sindicatului Solidaritatea al Siderurgistilor din Mittal Steel Galati au intrat in greva foamei. Grevistii si-au motivat gestul prin faptul ca nu au fost invitati la negocierea contractului colectiv de munca pentru 2006. Ca semn de solidaritate cu actiunea colegilor din Galati, membrii sindicatului din Hunedoara au anuntat si ei ca vor trece la actiuni extreme de protest.

Protestatarii acuza conducerea de deturnare de fonduri

Liderii sindicali de la Mittal Steel sustin ca sumele colectate din cotizatiile retinute celor peste 6.000 de membri ai SSS ar fi fost deturnate, prin virarea acestora in conturile altor sindicate. Mai mult, grevistii spun ca ar fi fost santajati prin diverse mijloace, pentru a se dezice de calitatea lor de membri ai SSS si a se inscrie in alte organizatii sindicale. Protestatarii acuza neimplicarea autoritatilor publice locale si centrale in gasirea unei solutii pentru angajatii combinatului din Galati, in ciuda sesizarilor facute in acest sens, si cer demisia lui Vasile Nistor, seful Departamentului pentru Dialog Social al Guvernului.

Intai Galati, acum Hunedoara

"Liderii sindicali hunedoreni si-au exprimat solidaritatea cu colegii lor din Galati, urmand ca o delegatie sa se alature acestora", a declarat Emil Guran, presedintele sindicatului din Hunedoara.
El a adaugat ca, deocamdata, cei sase membri de sindicat care vor pleca la Galati nu vor intra in greva foamei, insa, daca revendicarile nu vor fi solutionate, vor fi nevoiti sa recurga la aceasta forma extrema de protest.

"In semn de solidaritate cu colegii nostri din Galati, care au declansat greva foamei, vom purta banderola alba pe brat, la locul de munca, pe toata durata actiunilor de protest. Insa, daca revendicarile noastre nu vor fi solutionate, vom declansa si noi greva foamei", a mai spus Guran.

Conflicte mai vechi si mai noi

Intr-un comunicat remis vineri, Sindicatul Solidaritatea Siderurgistilor preciza ca "unul dintre motivele protestului este si deturnarea fondurilor din cotizatii catre alte organizatii sindicale". Comunicatul nu preciza care sunt aceste "alte organizatii".

Este vorba insa despre Federatia Sindicatelor Siderurgistilor (FSS), care pana la aparitia SSS era singurul reprezentant al muncitorilor din Sidex.
Conflictul dintre cele doua organizatii este mai vechi, fiecare dintre cele doua adresandu-si in repetate randuri acuzatii reciproce. "Solidaritatea" a aparut in urma cu un an, ca urmare a scaderii incisivitatii FSS.

Structura nou creata a reusit in scurt timp sa adune aproximativ 4.800 de membri, fapt care i-a atras represalii din partea FSS. Pe langa presiunile directe asupra membrilor "Solidaritatea", liderii FSS au deschis mai multe procese, prin care au cautat sa-l sicaneze pe presedintele structurii concurente, Gheorghe Tiber. Justitia nu le-a dat insa dreptate, mai mult, ei s-au ales cu un dosar penal care demonstra ca au facut presiuni asupra a 12 membri ai "Solidaritatea" pentru a reclama ca le-au fost falsificate semnaturile la inscrierea in sindicat. In fata instantei, cei 12 au recunoscut faptul ca au mintit, impinsi de la spate de unii lideri de sindicate componente ale FSS.

Guvernul nu va mai acorda facilitati companiei Mittal Steel

Executivul a aprobat, la sfarsitul lunii aprilie, o ordonanta de urgenta care elimina posibilitatea acordarii combinatului Mittal Steel Galati (fostul Sidex Galati) de scutiri de la plata datoriilor catre stat. Tratatul semnat la Luxemburg la 25 aprilie interzice acordarea sau plata oricaror ajutoare de stat societatilor comerciale incluse in strategia de restructurare a industriei siderugice.

Guvernul mentioneaza ca incalcarea prevederilor referitoare la concurenta cuprinse in Tratatul de aderare ar putea atrage activarea clauzei de salvgardare, astfel ca integrarea Romaniei in UE ar fi amanata cu un an. Combinatul a fost privatizat in luna iulie a anului 2001, cand grupul LNM a preluat de la stat 92% din actiuni intr-o tranzactie cu o valoare de peste 500 de milioane de dolari, incluzand pretul actiunilor si angajamentele de investitii. Compania a beneficiat de o serie de facilitati fiscale, printre care amanarea platii TVA pentru importuri timp de trei ani, incepand cu 31 octombrie 2001, precum si scutirea de la plata impozitului pe profit.

Precizare

Referitor la articolele aparute in presa despre situatia tensionata dintre Sindicatul "Solidaritatea" al Siderurgistilor si Administratia SC Mittal Steel SA Galati, precizam:

Conflictul s-a aflat permanent in atentia departamentului, care a si mediat un acord intre cele doua parti. Astfel, in data de 13 octombrie 2005, domnul secretar de stat Vasile Nistor s-a deplasat la Galati, unde a avut intrevederi atat cu patronatul, cat si cu reprezentantii sindicatelor. In urma discutiilor purtate, asistentul general al managerului Mittal Steel, domnul Ionel Bors, si-a luat angajamentul sa solutioneze problema recunoasterii Sindicatului Solidaritatea, sa asigure cadrul adecvat bunei desfasurari a activitatii acestuia, sa invite sindicatul la negocierile privind contractul colectiv de munca si sa faca demersurile pentru virarea cotizatiei sindicale retinute din salariile membrilor.

Cazul a ramas permanent in atentia departamentului nostru, care a verificat daca au fost respectate angajamentele luate de catre reprezentantul patronatului. Precizam ca Departamentul pentru Dialog Social nu detine mijloace proprii pentru a determina punerea in aplicare a legii. Sesizand lipsa de comunicare din partea administratiei SC Mittal Steel SA Galati, domnul secretar de stat Vasile Nistor a stabilit o noua intalnire pentru negocieri, aceasta urmand sa aiba loc pe data de 6 decembrie 2005, in prezenta domnului Dumitru Costin, liderul BNS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri