Bonurile fiscale, care pana acum nimereau mai mereu la cos sau ramaneau pe tejghelele magazinelor, devin monede de schimb pentru cumparatorii dornici sa-si recupereze de la stat o parte din suma cheltuita la cumparaturi. Desi teoretic masura le-ar putea majora afacerile cu 25%, furnizorii de aparatura si consumabile fiscale se declara sceptici.
Operatiunea “bonus de la stat” se vrea a fi o masura de a diminua evaziunea fiscala, mai ales pe cea practica de micii comercianti care nu dau bonuri. “Cred ca este o idee foarte buna pentru ca transforma clientii in agenti de control pentru comercianti, rezolvandu-se astfel problema neemiterii de bonuri fiscale fara a se apela la organele de control”, este de parere Alexandru Lembrau, directorul general al Sedona, companie care furnizeaza solutii IT pentru retail si restaurante.

Pe de alta parte, managerul enumera motivele pentru care se declara sceptic in privinta viabilitatii unei asemenea masuri: insuficienta logistica din administratia publica, problemele de calitate privind imprimarea bonurilor fiscale si pericolul aparitiei unei piete negre.

Daca initiativa “bonus de la stat” ar fi pusa in aplicare, la Administratiile Financiare ar trebui infiintate ghisee cu personal nou care sa verifice miliardele de bonuri fiscale primite – o munca titanica pentru care, in prezent, nu sunt suficiente resurse umane, mai ales ca nu exista niciun sistem automatizat special destinat. In plus, sediile administratiilor vor deveni si mai neincapatoare in cazul in care nu se vor gasi solutii pentru gestionarea eficienta a fluxului de public.

Un mare neajuns va fi insasi calitatea imprimarii bonurilor fiscale. “In prezent, legea prevede ca informatia de pe bonuri sa ramana lizibila cinci ani, dar multi comercianti de consumabile pentru casele de marcat vand hartie de slaba calitate, iar pe de alta parte, daca bonul nu este pastrat in conditii optime (in dosare, ferit de umezeala, caldura sau frig), datele inscriptionate se pot pierde”, explica seful Sedona.

Managerul nu exclude nici posibilitatea aparitiei unei piete negre pe care sa se tranzactioneze bonuri false. Lembrau spune ca anumiti comercianti pot emite bonuri fiscale, dupa care sa “uite” sa declare la stat rapoartele pentru respectivele case de marcat. “Exista o mare probabilitate ca acesti comercianti sa nu mai fie intrebati niciodata ce au facut cu casele de marcat pe care le-au inregistrat atunci cand le-au pus in functiune”, adauga Alexandru Lembrau.

Pe de alta parte, ideea de bonus de la stat poate fi eficienta pe viitor, in special in sectoarele cunoscute pentru o rata ridicata de evaziune fiscala. Cel mai frecvent se ocoleste emiterea de bonuri fiscale la restaurante, in magazinele de mici dimensiuni, dar si in cazul materialelor de constructii, unde se practica des vanzarea “la negru”, potrivit directorului general.

Comerciantii au inceput deja sa se intereseze daca exista sisteme de gestiune care pot sa asigure si o evidenta in timp real pentru organele de control, pe langa cea folosita in prezent. Daca initiativa se va aplica, atunci furnizorii de aparatura si consumabile fiscale si-ar putea vedea vanzarile cu 25% mai mari.

Anul trecut, firma a realizat afaceri de 3,4 milioane de lei, previziunile pentru 2010 indicand o stagnare daca nu se ia in considerare sporirea incasarilor in urma aplicarii masurii anuntate de prim-ministrul Emil Boc. Firma lui Alexandru Lembrau, specializata pe furnizarea de solutii informatice pentru magazine si restaurante, lucreaza cu peste 8.000 de clienti, dintre care cei mai importanti sunt Internity, Pizza Hut, Fan Courier, Elvila.

Masura – aplicabila sau nu – a starnit mai ales interesul beneficiarilor direct - cumparatorii. “Comerciantii au inceput deja sa fie asaltati de clientii care vor bonuri fiscale, in mod special de pensionari, si chiar pentru valori mai mici de 50-60 de bani”, spune Alexandru Dumitru, director tehnic al Informedia Cash System, furnizor de aparatura si consumabile fiscale cu afaceri de 4,5 milioane de lei.

Dumitru spune ca masura nu va putea fi aplicata si ca va fi scoasa. “Cred ca din cauza numarului mare de bonuri fiscale care presupun ca vor trebui manipulate, aceasta masura nu este sustenabila”, puncteaza directorul tehnic, care spune ca momentan cererea de consumabile (in special role de hartie) este constanta.

Alexandru Dumitru spune ca vanzarile la consumabile vor creste daca masura va fi implementata, “la fel cum au crescut si in perioada in care legea solicita agentului economic depunerea raportului fiscal lunar”. In momentul in care aceasta obligatie s-a eliminat, cererea pentru consumabile a scazut semnificativ.

Cine ce castiga?

In afara de consumatori, si statul are de castigat de pe urma masurii, sustine Edler Andras, deputat UDMR de Covasna, care a initiat propunerea ca persoanele fizixce sa beneficieze de bonificatii in schimbul bonurilor fiscale. Andras propune ca pentru bonurile fiscale cu o valoare de pana la 4.000 de lei, sa se acorde o bonificatie de 4%, iar daca valoarea este mai mare – de 1%.

Prevederea ar putea aduce la buget un venit de peste 200 de milioane de euro spune Andras, potrivit Mediafax. Deputatul Edler Andras a precizat ca daca, intr-un scenariu pesimist, din circa cinci milioane de persoane care sunt pensionari sau beneficiaza de diferite ajutoare sociale, 20 la suta se vor implica in aceasta actiune, iar din totalul bonurilor fiscale decontate 80 la suta ar fi fost emise oricum (energie, gaz, apa, canalizare, salubrizare, telefon) si doar 20 la suta sunt din "economia neagra adusa la suprafata", se poate vorbi de 915 milioane de lei venituri nete suplimentare la buget, adica peste 212 milioane de euro pe an.

O sursa suplimentara de bani ar putea veni din vanzarea de reclama pentru bonurile fiscale. “Bonurile sunt deja folosite ca spatiu publicitar si vor fi si mai utilizate in acest scop pe masura ce comerciantii incep sa acorde tot mai multa importanta marketingului in general si pe masura ce vor deveni mai sofisticati”, este de parere Alexandru Lembrau.

Masura privind recuperarea de la stat, pe baza bonurilor fiscale, a unei parti din sumele cheltuite de cetateni pentru bunuri si servicii, s-ar putea aplica din luna octombrie 2010 sau, cel mai tarziu, de la 1 ianuarie 2011, potrivit premierului Emil Boc, citat de NewsIn.

Premierul a anuntat saptamana trecuta ca statul va returna cetatenilor, in baza bonurilor fiscale, o parte din sumele cheltuite pentru bunuri, inclusiv pentru alimente. Si persoanele care iti renoveaza locuintele vor putea recupera de la stat, pe baza bonurilor fiscale, o parte din banii cheltuiti cu bunurile si serviciile. Ambele masuri urmeaza sa fie introduse in Codul Fiscal si vizeaza combaterea micii evaziuni.

Sursa foto: www.choicehow.com.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri