Veniturile grupului ceh CEZ in Europa de Sud-Est au crescut in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca si profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare), rezultatele fiind sustinute si de vanzarile mai ridicate din Romania pe inalta si joasa tensiune.
Astfel, veniturile inregistrate de CEZ in regiune pe segmentul de distributie si vanzari au crescut in primele sase luni cu 28,2%, la 17,34 miliarde coroane cehesti (circa 700 milioane euro), de la 13,53 miliarde coroane in aceeasi perioada a anului trecut, se arata in raportul semestrial al grupului, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, incasarile diviziei de productie de energie si trading au coborat de la 1,81 miliarde coroane la 1,26 miliarde coroane. La aceste venituri se adauga inca aproximativ un miliard de coroane din alte activitati derulate in regiune.

Profitul EBITDA obtinut de grup in Europa de Sud-Est pe distributie si vanzare a crescut usor, la 1,91 miliarde coroane (77 milioane euro), in timp ce profitul brut obtinut din productie si trading a urcat la 171 milioane coroane, plus un castig de 49 milioane coroane cehesti din alte activitati.

Divizia de distributie si vanzari a CEZ a distribuit 10,2 TWh de energie in Bulgaria, Romania si Albania in primul trimestru catre consumatorii finali, in urcare cu 26% fata de volumul din aceeasi perioada a anului trecut, crestere datorata in principal de o noua achizitie pe piata albaneza.

Profitul obtinut de grup din aceste operatiuni a fost consolidat in cea mai mare parte de compania de vanzari din Romania, care a inregistrat cresteri pe segmentele de inalta tensiune si joasa tensiune.

Totusi, CEZ mentioneaza intr-o prezentare costuri suplimentare cauzate de necesitatea constituirii unor ajustari pentru creantele restante, in special cele datorate de companiile romanesti de cale ferata.

Compania noteaza in raport ca a investit 900 milioane coroane cehesti (36 milioane euro) in prima jumatatea a anului in proiectele eoliene din Romania, la care se adauga alte 600 milioane coroane (24 milioane euro) in reteaua de distributie.

In privinta proiectului de la Fantanele (judetul Constanta), lucrarile de constructie au fost finalizate pentru 114 din totalul de 139 de turbine eoliene, 47 de unitati producand deja energie pentru retea.
CEZ mizeaza in acest pe o crestere a veniturilor din Romania cu 6-7%, de la 1,5 miliarde de lei la 1,6 miliarde de lei, precum si pe un avans al profitului EBIDTA de la 252 milioane lei la 390 milioane lei, au anuntat in luna iulie reprezentantii grupului.

In primele sase luni din acest an, cantitatea de energie distribuita de CEZ in Romania s-a diminuat usor, cu 1,8%, comparativ cu aceeasi perioada din 2009.

Compania estimeaza ca va finaliza proiectul eolian de la Fantanele si Cogealac la jumatatea anului 2012 si se asteapta ca aceasta investitie sa dubleze profitul EBIDTA inregistrat de grupul ceh in Romania in anul urmator.

Grupul CEZ detine in Romania companiile CEZ Distributie, CEZ Vanzare si CEZ Servicii, primele doua fiind derivate din fosta filiala de distributie si furnizare a energiei energiei Electrica Oltenia, pe care grupul ceh a cumparat-o de la stat in 2005.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri