Calatoriile de afaceri pe perioade mai indelungate, in care managerii lucreaza in acelasi timp in mai multe state, sunt din ce in ce mai frecvente.
Modelul traditional de expatriere in care un angajat era trimis pe un post in strainatate pentru o perioada de doi sau trei ani, este intalnit tot mai rar, deoarece companiile incearca sa eficientizeze costurile, astfel incat se decid sa relocheze un angajat doar atunci si acolo unde este strict necesar, potrivit celei mai recente editii a publicatiei periodice KPMG International “Thinking Beyond Borders - Management of Extended Business Travelers”.

Aceasta publicatie ofera informatii detaliate cu privire la impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale din peste 70 de tari, inclusiv Romania, fiind o lucrare de referinta utila pentru toate companiile care trimit personal in strainatate.

Astfel, programul de lucru pentru multi dintre managerii de astazi presupune adesea ca acestia sa viziteze mai multe tari si sa petreaca in fiecare din aceste tari perioade scurte de timp - fie cateva zile in fiecare luna, sau cateva saptamani in fiecare an. Acest tip de relocare de personal aduce numeroase beneficii, in special intr-o perioada in care resursele financiare sunt limitate, dar poate genera, de asemenea, unele probleme fiscale care pot deveni foarte complexe.

Pe de alta parte, in prezent, guvernele din intreaga lume se afla sub o presiune tot mai mare de a proteja veniturile bugetare, si deci sunt mult mai vigilente in efectuarea de controale pentru a se asigura ca atat companiile cat si persoanele fizice isi indeplinesc obligatiile fiscale. Deci, este chiar mai important ca firmele care trimit personal in detasari internationale in aceasta perioada - atat pe termen scurt cat si pe termen lung - sa analizeze cu atentie implicatiile fiscale pe care aceste detasari le pot genera.

"Multi au impresia gresita ca, daca o persoana petrece mai putin de sase luni intr-un alt stat decat cel de rezidenta, nu exista nici o obligatie de plata a impozitului in acel stat. Acest lucru ar putea fi adevarat in anumite situatii, insa pot aparea o serie de implicatii fiscale, chiar si pentru cazurile in care sederea este de scurta durata. De exemplu, unele tipuri de delegari pot genera un sediu permanent al companiei straine, fapt care poate duce la aparitia unor obligatii fiscale pentru aceasta. Acest lucru depinde de tipul de servicii efectuate, precum si de nivelul de autoritate a angajatului. In ultimii ani, autoritatile fiscale romane nu doar au inasprit legea privind sediile permanente, dar au devenit si mult mai dornice sa o aplice. Aceasta este deci o problema deosebit de importanta pentru orice companie straina care se gandeste sa isi trimita personalul in misiune in Romania", spune Madalina Racovitan (foto), Director in cadrul Departamentului Tax si Coordonatoare pentru International Executive Services din KPMG Romania,

Pe de alta parte, ultimele modificari ale Codului Fiscal, in vigoare de la data de 1 iulie 2010 au eliminat conditiile in care o persoana fizica nerezidenta care desfasoara o activitate dependenta in Romania poate fi impozabila in Romania. Pana la 1 iulie 2010, persoanele fizice nerezidente erau supuse impunerii asupra veniturilor din activitasi dependente doar daca indeplineau anumite conditii, cum ar fi conditia ca persoana respectiva sa fie prezenta in Romania timp de una sau mai multe perioade de timp care, in total, depaseau 183 de zile din orice perioada de 12 luni consecutive, sau veniturile sale salariale erau platite de catre sau in numele unui angajator rezident in Romania sau veniturile sale salariale reprezentau cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania.

Urmare a modificarilor aduse recent Codului Fiscal prin Ordonanta de urgenta nr. 58/2010, orice persoana fizica nerezidenta poate fi impusa asupra veniturilor din salarii pe care le realizeaza pentru activitatea desfasurata in Romania, chiar si in situatia in care activitatea este desfasurata intr-o singura zi. In mod evident, acestor persoane le vor fi in continuare aplicabile prevederile tratatelor privind evitarea dublei impuneri pe care Romania le-a incheiat cu alte state, insa aceaste noi reglementari impun formalitasi suplimentare declarative pentru persoanele fizice nerezidente.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri