Bugetele companiilor de stat au fost revizuite prin reducerea cheltuielilor cu bunuri si servicii, dar nu si a fondului de salarii, astfel ca salariul mediu a ramas nemodificat si dupa taierea salariilor bugetarilor, ajungand la peste 13.000 lei la Romatsa, identice fiind si contractele directorilor, scrie Mediafax.
Bugetele de venituri si cheltuieli pe 2010 ale companiilor din subordinea ministerelor Transporturilor si Economiei au fost rectificate de Guvern prin mai multe hotarari, prin reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, altele decat cele aferente productiei, programate pentru semestrul II.

Hotararile aprobate de Guvern nu au diminuat insa fondurile de salarii si nici numarul de personal prognozat pentru sfarsitul anului din aceste companii, iar nivelul castigului mediu lunar pe salariat a ramas identic cu cel aprobat la inceputul anului.

Astfel, castigul mediu lunar a ramas la acelasi nivel in companiile Romavia (3.717 lei), Romtehnica (3.811 lei), Administratia Porturilor Maritime Constanta (3.626 lei), Societatea de Administrare a Activelor Feroviare (3.821 lei), Autoritatea Aeronautica Civila Romana (7.318 lei), Romatsa (13.739 lei), Tarom (5.070 lei), Registrul Auto Roman (3.738 lei).

Nemodificat a ramas si castigul mediu lunar in companiile Transelectrica (4.070 lei), Hidroelectrica (5.020 lei), Nuclearelectrica (7.420 lei), complexele energetice Turceni, Rovinari si Craiova (intre 3.610 lei si 3.960 lei), Romgaz (4.044 lei), CN Huilei (3.004 lei), SNLO (2.812 lei).

Aceeasi situatie se inregistreaza si la Imprimeria Nationala si Loteria Romana, unde castigul mediu lunar a ramas la 3.379 lei, respectiv la 1.910 lei.

Contractele de mandat ale directorilor au ramas tot la acelasi nivel, cuprins intre 80.000 lei si 104.000 lei.

Legea privind reducerea cheltuielilor bugetare, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament, a redus cu 25% salariile angajatilor din sectorul bugetar, nu insa si pentru companiile de stat care se finanteaza din venituri proprii.

Guvernul a anuntat in luna iunie ca si bugetele companiilor de stat vor fi reevaluate, ca prim pas spre reducerea salariilor, fiind exceptate doar unitatile care au efectuat deja restructurari, precum CFR.

Executivul arata atunci ca salariile mari din unele companii de stat vor fi plafonate in semn de solidaritate cu bugetarii carora le sunt diminuate veniturile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri