Producatorul de materiale de constructii Somaco Grup Prefabricate, singurul jucator din sectorul local de BCA care a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri in 2009, nu a vazut niciun lucru pozitiv pe piata in primul semestru.
“Nu pot nominaliza un lucru pozitiv in piata de BCA in primele sase luni. Cred ca pentru toti producatorii cea mai mare problema a fost caderea cererii datorita lipsei finantarii lucrarilor de constructii pentru case noi. Peste acest lucru am avut si perioada rece de iarna prelungita, care a insemnat o perioada de vanzari mai scurta decat de obicei”, spune Gabriel Colobatiu, directorul general al Somaco Grup Prefabricate, companie detinuta de fondul suedez de investitii Oresa Ventures.

Producatorul de materiale de constructii a realizat o cifra de afaceri de 11,8 milioane de euro anul trecut, de aproape patru ori mai mult decat in 2008.

Compania a inregistrat in primele sase luni ale anului o crestere de peste 20% a vanzarilor de prefabricate si de pana in 10% pentru vanzarile de BCA fata de perioada ianuarie – iunie 2009.

Cresterea vanzarilor s-a datorat, in principal, contractelor noi castigate pe zona industriala, printre proiectele in care a fost implicate compania se numara constructia magazinelor de bricolaj OBI (Bucuresti, zona Policolor), bauMax (Constanta si Bucuresti), Hornbach (judetul Ilfov) si a parcului logistic Millenium Logistic Park (Bucuresti).

Somaco a operat majorari “nesemnificative” de pret in prima jumatate a lui 2010, iar ultima crestere de pret din acest an s-a datorat avansului TVA cu cinci puncte procentuale.

“In 2010, piata a sustinut preturi similare celor din 2009, deoarece producatorii nu mai au de unde sa scada preturile, intrand pe pierdere la orice ajustare negativa a acestora. Iar cresterile de pret au fost mici pana la majorarea cotei TVA”, precizeaza Colobatiu.

Obiectul principal pe care l-a anuntat compania in prima parte a anului prevede realizarea unei cifre de afaceri similare celei din 2009. Totusi, majorarea vanzarilor ar putea aduce un avans de 10% pentru business.

“Ne mentinem in continuare obiectivele de crestere a afacerii, deoarece credem ca ne putem extinde piata pe care activam. Noi am reabordat piata cu forte sporite abia la jumatatea anului trecut, iar in prezent avem zone neacoperite care reprezinta pentru noi un potential de expansiune, ne extindem serviciile si taiem costurile de productie si administrative in continuare pentru a ramine competitivi in piata”, precizeaza Colobatiu.

Seful Somaco estimeaza ca piata de BCA a scazut cu 10-15% in primul semestru din 2010 fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la un volum de sub un milion de metri cubi.

Piata materialelor de zidarie a scazut anul trecut cu 10%, pana la 2,3 milioane de metri cubi.

Somaco Grup Prefabricate produce materiale de constructii in cele trei fabrici ale sale, acoperind o gama diversificata de produse: BCA, prefabricate pentru infrastructura si prefabricate pentru constructii civile si industriale.

Fondul de investitii Oresa Ventures a achizitionat in 2008 trei din cele sapte fabrici ale Somaco SA, pentru 32,5 milioane de euro.

Celelalte patru fabrici au fost incluse in SMC Prefabricate pentru Constructii (fosta Somaco S.A), in vreme ce Sonriso, compania prin care fondul de investii a cumparat cele trei unitati de productie, a devenit Somaco Grup Prefabricate.

Cele trei fabrici ale Somaco Grup Prefabricate au suportat investitii de 10 mil. lei (2,4 mil. euro) de la intrarea fondului de investitii in actionariat, iar capacitatea anuala lor de productie a crescut de la 200.000 la 300.000 mc de BCA. De asemenea, au fost majorate si capacitatile de producere a prefabricatelor, la 36.000 – 40.000 de mc. anual.

Oresa Ventures activeaza in principal in Europa Centrala si de Est, fiind prezenta in Romania din 1997. Oresa vizeaza cu precadere investitii in trei mari sectoare: servicii financiare, business services si materiale de constructii, dar si FMCG, servicii medicale, distributie, servicii si business to business.

Citeste si Cum s-a restructurat Somaco, un producator de BCA cumparat chiar inainte de momentul Lehman Brothers

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri