Noul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost cercetat in 2003 pentru neglijenta in serviciu si fals intelectual de catre Codruta Kovesi, in cazul unui prejudiciu de peste 7 miliarde de lei vechi adus Petrom Sibiu, fiind insa scos de sub urmarire penala, intrucat nu au fost probe clare de vinovatie, informeaza Mediafax.
Dosarul a pornit de la o plangere a Societatii Nationale a Petrolului Petrom, din 2002, impotriva a noua persoane, gestionari, lucratori comerciali si a directorului comercial al Peco Sibiu din acea perioada, Ion Ariton, care avea in subordinea sa pe seful Depozitului, de asemenea cercetat in dosar, potrivit rezolutiei de scoatere de sub urmarire penala a Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu.

Petrom reclama faptul ca, prin neindeplinirea atributiilor de serviciu, acestia au produs societatii un prejudiciu de 10 miliarde de lei.

Unul dintre gestionari s-a sinucis inainte de finalizarea anchetei.

"In urma verificarii acestor variante, precum si a administrarii tuturor probelor necesare lamuririi cauzei s-a constat ca nu exista indicii clare din care sa rezulte ca exista o paguba reala si totodata, nu exista o legatura de cauzalitate intre modul in care invinuitii si-au desfasurat atributiile de serviciu si paguba produsa", se arata in ordonanta.

De asemenea, procurorii au stabilit ca Petrom a calculat prejudiciul prin adunarea lipsurilor la produsele petroliere constate intre 2000 si 2002, insa calculul nu a fost corect, deoarece nu s-au avut in vedere plusurile de combustibil gasit la inventare.

In acest dosar s-a facut o expertiza contabila care a stabilit cuantumul prejudiciului la doua miliarde de lei vechi, insa doar in cazul in care stocurile din 1999 erau corecte.

"Or, nefiind dovezi clare din care sa rezulte ca, la data de 31 decembrie 1999, nu exista lipsuri de combustibil in depozitul Peco Sibiu, nu se poate retine ca reala paguba calculata. Mai mult, s-a constat ca in perioada 2000- 2002 s-au efectuat peste zece inventare si peste patru controale de fond, ocazie cu care nu s-au semnalat lipsuri semnificative din gestiune, nu s-a sesizat disparitia unor documente fiscale sau contabile si nu s-au sanctionat persoanele care facut corecturi in fisele de magazie, desi erau verificate, semnate si barate de comisia de inventariere", potrivit ordonantei procurorului.

Mai mult, procurorii nu au descoperit dovezi ca exista legatura intre modul in care cei noua si-au indeplinit atributiile de serviciu si lipsa de produse petroliere din gestiunea societatii.

Ariton a avut si sechestru pe bunurile sale, insa a contestat masura in instanta si a castigat. De altfel, toate persoanele cercetate in acest dosar au fost scoase de sub urmarire.

Dosarul a fost instrumentat de Codruta Kovesi, cand era procuror la Parchetul Tribunalului Sibiu, actualul procuror general si confirmata de procurorul ierarhic.

Ion Ariton, ales parlamentar in colegiul uninominal 1 din Circumscriptia electorala 34 Sibiu, presedinte al Comisiei de buget-finante din Senat, a depus, vineri, juramantul ca ministru al Economiei.

Ariton a fost, din anul 1993 pana in 2003, pe rand, director comercial si director general al sucursalei Petrom Sibiu.

Potrivit presei locale, in urma scandalului legat de prejudiciul de la Petrom, Ariton a primit o sanctiune de reducere cu 10 la suta a salariului.

Potrivit presedintelui organizatiei municipale a PSD Sibiu, Gheorghe Subitu, in perioada 2002-2003, Ion Ariton a semnat o adeziune la PSD, dupa care s-a retras din organizatie.

In 2003, Ariton a plecat de la Petrom si a fost director la Intermedia, iar in perioada 2005-2007 a fost prefect al Sibiului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri