Salariatii CNM Petromin SA vor contesta, astazi, in instanta decizia AVAS-ului de a respinge inca din faza de precalificare a consortiului constituit dintr-o firma romaneasca si PAS-ul companiei, cerand anularea privatizarii companiei prin decret prezidential.


Dupa mai multe incercari ale AVAS-ului de a instraina pachetul majoritar de actiuni al SNM Petromin - societate cu active de 67,761 milioane lei noi si capital social de 56,2 milioane RON - in cursa privatizarii a mai ramas un singur competitor, o persoana fizica din Grecia.

Asociatia salariatilor, eliminata din cursa inca din faza de precalificare, acuza AVAS-ul de interese obscure si este hotarata sa atace decizia in instanta, cerand revocarea privatizarii prin ordin al presedintelui Traian Basescu.

La ultimele licitatii organizate pentru instrainarea pachetului majoritar de actiuni al Petromin, au participat consortiul alcatuit din Asociatia Salariatilor Actionari din Petromin SA si societatea comerciala Algoritm Consult S.R.L., contraoferta venind din partea grecului Emmanouil Sotirios.

Ambele parti au inceput negocierile cu AVAS prin prezentarea documentelor de precalificare, a ofertei tehnice si a celei financiare. Caietul de sarcini pretindea ca ofertantii sa aiba minimum cinci ani de vechime in domeniu, si cu toate acestea salariatii societatii au fost exclusi de la masa de negocieri pe motiv ca nu indeplinesc criteriul de vechime care impune minimum 5 ani de experienta in domeniul transportului maritim.

Prin decizia din 6 decembrie a AVAS, a ramas in competitia pentru pachetul majoritar de actiuni Petromin cetateanul grec, despre care se stie ca are o experinta de sase ani, a fost acceptat pe baza declaratiilor pe proprie raspundere a trei conationali si a unor copii din monitorul guvernamental al Republicii Elene, datate din 1969, 1976 si 1977 - reglementari cu un continut necunoscut.


Sindicatul navigatorilor tine partea PAS-ului Petromin


"Am depus 689 de hartii cu C.V.-uri si copii dupa cartile de munca, dar le-am facut celor de la AVAS si o sinteza pe care sa o poata consulta mai usor. Experienta totala a acestor oameni insumeaza 612 ani vechime. Pe lista prezentata de consortiul romanesc sunt trecute persoane ca Gheorghe Anghelescu, singurul amiral cu trei stele de aur pe care il mai are Romania, dar si comandanti de nava, capitani fluviali, ofiteri motoristi sau electronisti, ingineri, sefi mecanici, bucatari etc., oameni care au navigat pe oceanele lumii o viata", a declarat Pavel Fronea, directorul general al CNM Petromin SA. Conducerea companiei nu acuza AVAS-ul ca institutie, ci numai comisia care s-a ocupat de privatizarea societatii, sustinand ca are cunostinta ca un functionar AVAS a fost mutat, cu doua zile inainte de luarea acestei decizii, de la comisia de retrocedari la cea de privatizari si ca, daca initial aceasta avea 10 membri, la sfarsit au mai semnat numai doi.

La randul sau, presedintele Sindicatului Liber al Navigatorilor din Romania, Adrian Mihalcioiu, a precizat ca strategia de a scoate din cursa, inainte de depunerea ofertelor, a celor care vor sa participe la privatizare este total neadecvata si incalca directivele europene in domeniu. "Ceea ce s-a intamplat pana acum este sfidator. Ma asteptam sa vad conditii de privatizare dure, nu sa se vanda orbeste oricui vine cu documente facute pe proprie raspundere de persoane necunoscute", a mai spus liderul sindical. Despre concurentul din Grecia, reprezentantul sindicatului a afirmat ca nu vrea decat sa puna mana pe patrimoniul Petromin, pe care sa-l vanda apoi, asa cum a mai facut cu unele santiere navele din Statele Unite ale Americii.

Petromin are active de 67,761 milioane lei noi (670 miliarde lei vechi), un capital social de 56,2 milioane RON si datorii totale de 34,921 milioane RON, statul detinand 70% din actiunile companiei de transport maritim.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri