De vina sunt scumpirea gazului si pierderile provocate de deprecierea euro. 85 la suta dintre fabrici vor concedia masiv
Sindicatele din industria sticlariei si a ceramicii avertizeaza ca circa 85 la suta dintre societatile din domeniu vor face concedieri masive in perioada urmatoare. Motivul: din 2004, acestea au mers in pierdere din cauza deprecierii dolarului si euro, precum si a scumpirii treptate a gazului.

"Situatia e atat de grava, incat s-ar putea ca, in urma scumpirii gazului cu 20 la suta din aprilie, aceasta ramura sa nici nu mai existe in Romania din moment ce a devenit mai ieftin sa importi sticla decat sa o fabrici in tara", a anuntat Dan Mitrea, liderul Federatiei Sindicatelor din Industria Sticlei si a Ceramicii (STICEROM). Conform acestuia, deja s-a stabilit pentru luna urmatoare concedierea a 20 la suta dintre salariatii unei fabrici mari din domeniu, cu peste 800 de salariati, iar in unele locuri, li s-au luat oamenilor tichetele de masa. Asta, pentru ca patronii vor sa preintampine socul financiar produs de scumpirea gazului. Sindicalistii spun ca efectele scumpirii gazului se vor simti inca din aprilie, prin concedieri si prin micsorarea salariilor.

"Sticla, portelanul, ceramica, faianta se produc in cuptoare care consuma enorm, mii de metri cubi de gaz pe zi. Am cerut fostului guvern macar sa ne dea voie sa construim o conducta prin care sa luam gazul direct de la sonda, sa nu mai platim taxa de transport. Nu ne-a dat voie. La gaz, platim lunar 18 miliarde de lei. In plus, fiindca majoritatea productiei o exportam in Uniunea Europeana, am ajuns sa pierdem lunar sume echivalente cu jumatate din valoarea intregului fond de salarii", spune liderul de sindicat al S.C. Geromed Medias, producatoare de geamuri. Conform acestuia, patronatul deja a propus concedierea a jumatate din cei 800 de salariati ai fabricii, in cazul in care valoarea euro va scadea in continuare.

Motivatia patronului: geamurile se cumpara mai ieftin din China sau Ucraina. Aprecierea leului a produs pierderi mari la majoritatea fabricilor din domeniu: S.C. Stimas Suceava - 10 miliarde de lei in 2004, S.C. Starglass Targu Jiu - 8 miliarde de lei, S.C. Cristiro Bistrita - 1,3 miliarde de lei, S.C. Faimar Baia Mare - 2 miliarde de lei s.a.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri