Cu cele 600.000 de firme care activeaza in Romania ne apropiem de nivelul din Franta, care are o populatie de trei ori mai mare. Cu toate acestea, mai putin de o optime dintre aceste companii functioneaza de-adevaratelea.
Potrivit statisticilor Registrului National al Comertului, in Romania sint inregistrate aproximativ 600.000 de societati comerciale.

La o populatie de 22 de milioane de locuitori, s-ar zice ca este un adevarat succes al economiei de piata, mai ales daca ne comparam cu Franta, care are peste 60 de milioane de locuitori si unde sint inregistrate in jur de 800.000 de firme, a declarat Gheorghe Piperea, vicepresedinte in cadrul Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL).

Simplificare cu probleme

Contrar celor care se ingrijoreaza ca este greu sa iti infiintezi propria companie in Romania, oficialul UNPRL a sustinut ca este mult mai greu sa termini o afacere.

Desfiintarea unei afaceri in Romania a devenit o munca de Sisif, motiv pentru care majoritatea patronilor prefera sa lase firmele sa fie radiate din oficiu, a precizat Piperea, iar costurile lichidarii acestor societati sint suportate de populatie. Aproximativ 250.000 de firme vor fi radiate ca urmare a aplicarii legii nr. 359 din 2004, denumita si legea simplificarii formalitatilor. Motivul: aceste companii nu au reusit in termen sa isi regularizeze existenta precara, a sustinut oficialul UNPRL.

Mai mult, alte 150.000 de societati sint microintreprinderi fictive. Statul roman inca mai tolereaza aceste societati fictive, care practic nu se regasesc in economia reala, a spus Piperea, in cadrul unei conferinte organizate de FinMedia.

Ce ramine dupa faliment

In afara de aceste companii, 120.000 de societati comerciale sint fie in diferite faze ale procedurilor de insolventa, fie sub efectul unor cereri de deschidere a acestor proceduri. Mai devreme sau mai tirziu, aceste firme vor disparea, a adaugat vicepresedintele UNPRL.

Prin urmare, a conchis Piperea, Romania are doar 80.000 de firme. Dintre acestea, intre 30.000 si 50.000 de societati sint microintreprinderi, care au cifra de afaceri mai mica de 100.000 de euro. Barna Tanczos, director general in cadrul Agentiei Domeniilor Statului (ADS), a sustinut ieri ca, din cele 739 de societati comerciale pe care le detine ADS, 394 de firme se afla in procedura de lichidare.

Patronii se pregatesc de faliment

Mihai Seitan, secretar de stat la Ministerul Muncii, a declarat ieri ca, incepind cu primul trimestru al anului viitor, angajatorii vor fi obligati sa depuna 0,25% din 3,5%, cit este fondul de somaj, intr-un fond de garantare a salariilor. Fondul va fi utilizat pentru plata drepturilor salariale in cazul in care o companie da faliment. Sfertul de punct procentual va fi dedus din fondul de somaj astfel incit sa nu se creeze o presiune suplimentara pentru angajator, a spus Seitan. In prima faza, fondul va fi administrat de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca si prevede un plafon maxim de trei salarii. Acest fond va avea o perioada de acumulare de cel putin noua luni, urmind sa devina operational din prima parte a anului 2007.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri