Numarul fraudelor in dauna institutiilor financiare a crescut in acest an, comparativ cu 2009, in urma intensificarii retelelor de infractori, adesea organizati in grupuri foarte complexe, cuprinzand notari publici, avocati si functionari publici, potrivit casei de avocatura Danila, Petre&Asociatii.
Casa de avocatura Danila, Petre&Asociatii a inregistrat o intensificare a numarului de dosare privind fraudele in dauna institutiilor financiare in anul 2010 comparativ cu anul 2009, bazate in special pe dezvoltarea locala a retelelor de infractori, adesea organizati in grupuri foarte complexe, cuprinzand notari publici, avocati si functionari publici.

Danila, Petre&Asociatii a oferit consultanta pana in prezent pentru 200 de cauze penale, in care sunt investigati sau in curs de judecata peste 350 de persoane fizice si juridice, pentru fraude comise in dauna unor institutii financiare. La nivelul acestor cazuri se poate discuta de o suma de aproximativ 20 milioane de euro, suma ce reprezinta prejudiciul cauzat partilor vatamate din dosare, respectiv institutiilor financiare.

„Desi autorii fraudelor sunt tot mai inventivi si uneori se constituie in grupuri infractionale, ceea ce face ca depistarea activitatii infractionale si sanctionarea persoanelor vinovate sa nu fie intotdeauna usor de realizat, casa noastra de avocatura a reusit inca din faza investigatiilor, in foarte multe situatii, recuperarea bunurilor finantate sau impiedicarea instrainarii de catre autori a garantiilor constituite pentru obtinerea finantarii,” spune Luminita Danila (foto), senior partner Danila,Petre&Asociatii.

Danila,Petre&Asociatii avertizeaza ca adesea se utilizeaza documente contabile false, care fac dovada „unei bonitati extraordinare” a persoanei care obtine prin frauda finantarea. Alaturi de documente contabile ce induc ideea de bonitate extrema, infractorii prezinta adesea, in acelasi scop, inscrisuri false similare instrumentelor specifice bancare (scrisori de garantii bancare emise de alte banci cunoscute, certificate de depozite bancare, acreditive bancare). Dosarul de obtinere a finantarii este abil prezentat ofiterilor de credit, adesea infractorii actioneaza in coautorat, se prezinta in numar sporit la banca, utilizand calitati mincinoase, denumiri complexe in limba engleza, astfel incat impresia lasata institutiei finantatoare sa fie una a unei „serioase corporatii”.

“Pe langa analiza clasica de dosar, institutiile de credit/financiare bancare si nebancare ar trebui sa verifice cu maxima atentie realitatea si valabilitatea titlurilor de proprietate pentru bunurile ce se achizitioneaza urmare a creditarii sau pe care le finanteaza, cat si pentru cele ce sunt oferite ca si garantii reale mobiliare sau imobiliare. Efectuarea unui due dilligence care sa confirme/infirme realitatea si valabilitatea titlurilor de proprietate, de catre o casa de avocatura specializata, mai inainte de aprobarea creditului/finantarii, reduce riscul fraudarii! Se poate merge chiar si pe firul verificarilor de tip „internet research” intrucat de multe ori se pot depista articole in presa despre persoana care incearca sa obtina finantare”, a continuat Luminita Danila.

„Din pacate, legea nu ofera o enumerare exhaustiva a fraudelor in dauna institutiilor financiare. Reglementarea inselaciunii in Codul penal –art 2156 permite insa organelor de urmarire penala sa incadreze in aceasta infractiune diferitele activitati cu caracter infractional, desfasurate de persoanele fizice sau juridice in dauna institutiilor de la care obtin in mod fraudulos finantãri. De aceea recomandam institutiilor financiare sa fie extrem de precaute si daca sesizeaza cea mai mica neregula sa apeleze la avocati specializati, cu expertiza in domeniu, care pot sa evite foarte multe neplaceri cauzate respectivei institutii”, a incheiat Luminita Danila.

Cazurile de infractiuni in dauna institutiilor financiare bancare si nebancare reprezinta 12% din totalul cifrei de afaceri a casei de avocatura Danila,Petre& Asociatii, constituita in anul 2003.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri