O parte dintre companiile private au preferat sa renunte la beneficii extra-salariale oferite nediscretionar angajatilor in acest an, precum cafeaua si produsele racoritoare, urmarind astfel sa asigure fondurile necesare pentru plata salariilor, in timp ce altele au optat mai mult pe subventionarea transportului si acordarea tichetelor de masa, potrivit studiului PayWell Romania 2010 realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC).
Potrivit studiului, cresterea medie a salariilor din sectorul privat este de 4,3% in 2010 fiind cu 40% mai mica decat cresterea medie de 7,2% raportata de companiile participante in 2009.

Datele indica, de asemenea, ca aproape 70% dintre companiile participante fie au crescut pana in acest moment sau intentioneaza sa creasca salariile in 2010, in timp ce 30% dintre companiile participante fie nu intentioneaza sa majoreze salariile anul acesta, fie nu au luat nici o decizie pana la momentul realizarii studiului.

In ceea ce priveste beneficiile extra-salariale oferite angajatilor, companiile participante la studiu au mentionat: contributiile la planuri de pensii private, subventionarea transportului, activitati sportive, asigurari de viata sau accident, abonamente la o clinica medicala privata, facilitati de descoperire de cont, produse racoritoare si cafea, activitati de socializare, tichete de masa, dar si cadouri pentru ocazii speciale.

Confrom graficului de mai jos, se pot observa evolutii diferite pentru aceste beneficii extra-salariale, unele companii optand pentru suprimarea unora dintre ele, iar altele pentru extinderea lor.

Astfel, in privinta contributiilor la un plan de pensii private, in acest an o pondere de 6% dintre angajatorii chestionati de PwC s-au aratat dispusi pentru a oferi salariatilor acest beneficiu, insa mai putin decat anul trecut.

Scaderi gasim si in cazul abonamentelor la o clinica medicala privata (de la 56% la 46% dintre respondenti), in dreptul facilitatii de descoperire de cont (de la 45% la 40%), precum si pentru produsele racoritoare, cafea si cadouri pentru ocazii speciale, oferite in general nediscretionar, in cazul carora companiile au vizat economii pentru salarii.
SURSA: PwC

Totodata, companiile participante la studiul PayWell au optat mai mult pentru subventionarea transportului, asigurari de viata sau accidente si tichete de masa (de la 70% in 2009 la 89% in 2010), care raman convenabile din punct de vedere deductibil.

O evolutie constanta a beneficiilor in randul companiilor se observa in dreptul activitatilor sportive (23%) oferite de angajatori salariatilor, precum si in cazul activitatilor de socializare (66%).

De asemenea, studiul PayWell Romania 2010 concluzioneaza ca 60% dintre companiile din Romania acorda bonusuri fixe angajatilor. Acestea sunt acordate in principal cu ocazia sarbatorilor de iarna, a Pastelui si a sezonului vacantelor. Bonusurile sunt oferite de obicei sub forma unor sume fixe, variind intre 150 lei si 700 lei.

"Bonusurile fixe sunt in continuare oferite de angajatorii din Romania, dar valoarea acestora a scazut la circa 100 de euro pe eveniment, precum in cazul Sarbatorilor legale", a declarat Horatiu Cocheci, manager in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.

Bonusul de performanta este un stimulent frecvent pentru management, fiind oferit de trei sferturi dintre respondentii studiului PayWell Romania 2010. Acesta este folosit de asemenea pentru mai bine de jumatate dintre respondenti pentru personalul operational si de suport. Nivelul planificat al bonusului de performanta variaza intre 10% si 20% din salariul anual, nivelul cel mai ridicat fiind alocat pentru Top Management.

Studiul PayWell Romania 2010 indica faptul ca structura venitului anual are tendinta de a se modifica, in sensul reducerii componentei variabile, de la aproape 30% in 2008 la o medie de 10% in 2010. In acest an, 87% din pachetul salarial si de beneficii a fost reprezentat de salariul fix garantat.

Companiile ofera de asemenea comisioane de vanzari. Comisionul mediu anual de vanzari planificat este de 40% din salariul anual pentru managerii de vanzari si de 32% din salariul anual pentru reprezentantii de vanzari. In ambele cazuri, comisioanele efective platite in ultimul an au fost mai mici decat nivelul planificat: 25% pentru managerii de vanzari si de 20% pentru reprezentantii de vanzari.

Studiul PayWell Romania 2010 cuprinde date de salarizare si beneficii furnizate de 150 de companii avand 140.000 de angajati, si peste 700 de posturi diferite din noua sectoare economice diferite (Industria agrochimica, Industria Constructoare de masini, sistemul bancar, industria alimentara si sectorul de distributie, industria prelucratoare, IT, leasing, industria farmaceutica si retail). Studiul contine de asemenea analize personalizate, in functie de distributia geografica, numarul de angajati si veniturile companiilor participante. Partea calitativa a raportului contine informatii privitoare la politicile specifice de HR ale companiilor (ex. cresterile salariale, bonusurile fixe si variabile), precum si analiza a mai mult de 20 de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori, de la masina de companie la accesul la cantina firmei.


Citeste si: Peste 40% dintre companiile private vor majora salariile in 2011
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri