Grupul ceh CEZ, care construieste in Romania parcuri eoliene cu o putere instalata de 600 MW, a primit in luna august certificate verzi de un milion de euro aferente productiei de energie din surse regenerabile, a declarat directorul de afaceri corporartiste al CEZ Romania, Adrian Borotea, citat de Mediafax.
"Am primit in luna august certificate verzi pentru o productie de 18 GWh in turbinele eoliene din Romania, adica aproximtiv un milion de euro", a afirmat Borotea intr-o conferinta de presa la Craiova.

El a adaugat ca pentru 2010 si 2011 grupul estimeaza ca pretul certificatelor verzi va fi cel maxim prevazut de legislatie, respectiv de 55 euro pe unitate. Pretul minim al unui certificat verde este de 27 euro.

Certificatele verzi sunt acordate producatorilor de electricitate din surse regenerabile, iar ANRE stabileste cote anuale de certificate pentru furnizori, care sunt obligati sa achizitioneze de la producatori un numar de certificate egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii si cantitatea de electricitate furnizata consumatorilor finali.

Aceste certificate sunt emise lunar de operatorul de transport si sistem Transelectrica pentru cantitatea de energie electrica regenerabila produsa si livrata in retea.

"Povara pe consumatori nu va fi asa mare, aproape insignifiant, poate 1% in pretul final", a precizat Borotea.

Cota obligatorie anuala de certificate verzi pentru perioada 2010 - 2012 este de 8,3% din totalul energiei comercializate.

Grupul CEZ are in functiune la Fantanele aproape 100 de turbine eoliene, cu o capacitate instalata de aproximativ 250 MW.

Dupa conectarea celei de a doua parti a proiectului, cea de la Cogealac, CEZ va avea in Romania o putere instalata de 600 MW in turbine eoliene. Investitia totala in acest proiect este de 1,1 miliarde de euro.

Potrivit lui Borotea, CEZ va inregistra in acest an in Romania venituri similare cu cele din 2009. In primele opt luni, consumul de electricitate in zona de activitat a CEZ a urcat cu 1%, urmand ca an 2011 sa se stabilizeze la nivelul din acest an.

Grupul CEZ estima, in luna iulie, ca in acest va inregistra o crestere a veniturilor in Romania cu 6-7%, de la 1,5 miliarde de lei la 1,6 miliarde de lei, precum si pe un avans al profitului EBIDTA de la 252 milioane lei la 390 milioane lei.

CEZ a inaugurat, joi, la Craiova, un centru de relatii cu clientii, investitie de peste doua milioane de lei.

CEZ a intrat pe piata distributiei si furnizarii de electricitate din Romania in 2005, cand a cumparat de la Electrica filiala Electrica Oltenia. Grupul alimenteaza cu energie consumatori din judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman.

Citeste si Proiectul eolian de la Cogealac este stopat din cauza divergentelor dintre institutiile statului

Transelectrica va conecta turbinele CEZ din Dobrogea la statia Tariverde


Parcul Eolian CEZ a produs pentru prima data energie electrica

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri