Termocentrala de la Brazi, construita de OMV Petrom, cea mai mare companie din Romania, se afla in constructie si va incepe productia inainte de sfarsitul anului viitor, anunta Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).


Constructia centralei termice, prima unitate privata de acest gen din Romania, este finantata cu 200 de milioane de euro de BERD, o suma similara fiind acordata de Banca Europeana de Investitii. Termocentrala de la Brazi presupune o investitie totala de jumatate de miliard de euro.

Centrala electrica OMV Petrom este echipata cu o turbina cu gaz cu ciclu combinat de 860 MW si va fi construita la Brazi, la nord de Bucuresti. La finalizare, centrala termica va furniza circa 8-9% din electricitatea produsa in Romania.

Termocentrala va avea o eficienta de circa 57%, una crescuta comparativ cu media de 30% a instalatiilor din Romania. Aproximativ 20% din capacitatea acesteia va fi folosita pentru acoperirea consumului propriu companiei petroliere, iar restul va fi vandut pe piata de energie romaneasca.

Centrala a fost vizitata, la inceputul saptamanii acesteia, de o delegatie a Consiliului Director BERD, care se afla in Romania pentru a se pune la curent cu prioritatile de investitie ale tarii.

“BERD ramane implicata in sustinerea modernizarii sectorului energetic in Romania si a imbunatatirilor de mediu in industrie”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Claudia Pendred, director BERD pentru Romania.

Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, a precizat ca programul investitional va fi continuat, valoarea acestuia pentru 2010 fiind "de aproximativ 1,5 miliarde de euro".

De la inceputul operatiunilor in Romania, BERD a investit peste 4,8 miliarde euro in diferite sectoare ale economiei, mobilizand investitii suplimentare ce depasesc 8 miliarde euro.

BERD, detinuta de 61 de tari si doua institutii interguvernamentale, sprijina dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei in tarile din Europa Centrala pana in Asia Centrala.

Citeste si:

Petrom: Centrala electrica de 500 mil. euro de la Brazi va detine 9% din piata in 2012





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri