Piata neagra a tigaretelor a ajuns in luna septembrie la 24,4%, de la 21,3% in iulie, potrivit unui studiu al companiei de cercetare Novel.
Cifrele raman totusi sub nivelul din ianuarie, cand comertul ilicit cu tigarete se ridica la 36,2%. Care este explicatia? Evolutia are loc pe fondul masurilor de austeritate impuse de Guvern.

"Scaderea semnificativa a comertului ilicit cu tigarete, in numai sase luni, de la 36,2% in ianuarie 2010 la 21,3% in iulie, a demonstrat capacitatea autoritatilor de a lupta cu acest flagel ", a declarat Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Europa Sud-Est.
Cu toate acestea, socul resimtit in Romania dupa masurile dure de austeritate implementate de Guvern in luna iulie s-a regasit si in cercetarea Novel Research care, din pacate, arata o crestere a contrabandei la 24,4% in septembrie, mai spune Adrian Popa.

Asadar, este absolut necesar, potrivit jucatorilor din piata de profil, ca autoritatile sa continue eforturile de combatere a comertului ilicit cu tigarete, iar legislatia privind contrabanda, contrafacerea si evaziunea sa fie in continuare imbunatatita.

“Propunem ca, la fel ca in cazul evaziunii fiscale, mijlocul de transport folosit pentru contrabanda sa poata fi confiscat, chiar daca nu a fost modificat din punct de vedere tehnic pentru ascunderea produselor aduse in tara ilegal. Nu in ultimul rand, credem ca se impune clarificarea situatiei de la frontiera interna, unde, de facto, nu mai exista puncte de control vamal, dar aceasta nu inseamna ca, la granita cu Ungaria si Bulgaria, nu mai este contrabanda”, a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania.

Totodata, companiile considera ca piata legala a tigaretelor nu trebuie sa fie sabotata prin noi masuri legislative insuficient analizate, asa cum este initiativa recent adoptata de Senat, potrivit careia tigaretele confiscate ar trebui valorificate.

„In Romania, pana acum cativa ani, tigaretele confiscate erau revalorificate de autoritati, la preturi inferioare celor practicate de producatori. Astfel, statul facea concurenta neloiala produselor legale pentru care producatorii platesc accize si TVA, vanzand tigaretele la preturi mai mici. In plus, era incalcat dreptul de proprietate intelectuala asupra marcilor, intrucat erau vandute diverse branduri, fara acordul detinatorilor marcilor. In acelasi timp, existau mari riscuri pentru consumatori, pentru ca nu erau certificate provenienta si calitatea produselor”, a declarat Andrei Vasilescu, director Corporate Affairs Philip Morris Romania.

Industria tutunului este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat - in 2009, cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu peste 2 miliarde de euro, din accize si TVA.

Cat ne costa contrabanda cu tigari? Cat o transa de la FMI

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri