Agentii economici care pun pe piata produse ambalate trebuie sa valorifice prin reciclare in anul 2011, o pondere de 16% din ambalajele de plastic introduse pe piata, 48% din cele de sticla, 50% din cele de metal, 60% din cele de hartie si 15% din cele din lemn, potrivit Loritei Constantinescu, pr & communication manager in cadrul Eco-Rom Ambalaje.
Pentru respectarea angajamentelor asumate in momentul aderarii la Uniunea Europeana (UE), conform HG 621/2005, modificata si completata prin HG 1872/2006, Romania trebuie sa indeplineasca obiectivele anuale de reciclare si valorificare, aflate intr-o crestere graduala, pana la atingerea pragului de 60%, la orizontul anului 2013 (conform cu tabelul de mai jos).

Daca anul 2009 a marcat cresterea tintelor impuse de UE pentru obiectivul global la 45%, si respectiv necesitatea cresterii cantitatilor colectate de la populatie, in anul curent obiectivul global a crescut la 48%.

De asemenea, agentii economici care pun pe piata produse ambalate trebuie sa valorifice prin reciclare in acest an 14% din ambalajele de plastic, 44% din cele de sticla, 50% din cele de metal, 60% din cele de hartie si 12% din cele din lemn, obiective transpuse din legislatia europeana in legislatia nationala.

Astfel, in cazul ambalajelor din plastic, de exemplu, la 100 de tone introduse pe piata prin comercializare, o societate va trebui sa valorifice 14 tone de plastic prin reciclare.

Pana in 2013, cotele de valorificare in cazul plasticului, sticlei, metalului si lemnului vor creste treptat pana la 22,5%, 60%, 50%, respectiv 15%, in vreme ce obiectului de valorificare a hartie va ramane neschimbat.

In prezent, in Romania, o pondere de 40% din cantitatea de deseuri de ambalaje se afla in circuitul industrial-comercial, iar restul de 60% se regaseste la populatie.

"Cea mai mare provocare ramane colectarea selectiva de la populatie, pentru ca 60% din ambalaje se afla la populatie. Astfel, trebuie sa intensificam campaniile de colectare, dar si legislatia in acest sens", a declarat Lorita Constantinescu (foto), pr & communication manager in cadrul Eco-Rom Ambalaje, in cadrul unui seminar organizat de revista Biz.



Tabelul de mai sus evidentiaza cresterea graduala a obligatiilor de reciclare si valorificare, pentru agentii economici care pun pe piata produse ambalate – obiective transpuse din legislatia europeana in legislatia nationala.

In anul 2003, un grup de 12 companii romanesti si multinationale din Romania a luat initiativa implementarii unui sistem integrat de management al deseurilor sub umbrela europeana a marcii Punctul Verde – “Green Dot”. Astfel, a luat fiinta Eco-Rom Ambalaje, o societate pe actiuni care asigura reciclarea si valorificarea deseurilor in numele actionarilor sai.

"La sfarsitul anului 2009, un numar de 1469 de companii faceau parte din portofoliul Eco-Rom Ambalaje, ceea ce reprezinta o crestere semnificativa fata de anul precedent. O caracteristica a anului trecut a fost faptul ca aceasta crestere a numarului de clienti nu s-a concretizat si intr-o crestere a cantitatii de materile puse pe piata, ci printr-o scadere graduala pana la nivelul anului 2007", a mai declarat Lorita Constantinescu.

Membrii Eco-Rom Ambalaje au introdus astfel pe piata, anul trecut, 651.588 de tone de ambalaje, dintre care, societatea a recuperat si a valorificat 49%, respectiv 321.000 de tone din totalul de deseuri de ambalaje puse pe piata de catre companiile afiliate la Punctul Verde. In 2010, societatea Eco-Rom Ambalaje a reciclat si a valorificat deseuri de ambalaje de la 1.700 de companii, care pun pe piata mai mult de 50% din ambalajele actuale.

In acelasi timp, "criza economica a generat o serie de fenomene cu care companiile de management al deseurilor s-au confruntat: scaderea drastica a pretului oferit pe piata materiilor prime secundare, cantitati mai mici de ambalaje introduse pe piata si, implicit, scaderea consumului, intrarea multor companii in insolventa, dar si inchiderea unor capacitati de reciclare", sustine managerul Eco-Rom Ambalaje.

Anul trecut, compania a investit in infrastructura de colectare selectiva pentru populatie peste 2 milioane de lei. Ca urmare, cantitatea de deseuri de ambalaje colectate de la populatie a crescut la 15.231 de tone colectate in 2009, fata de 12.132 de tone, in 2008.

Pentru anul 2010, Eco-Rom ambalaje vizeaza extinderea parteneriatului public-privat si a serviciilor in localitatile urbane.


SURSA FOTO: csr08.ro


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri