Familia Oprea, care controleaza grupul BGS, unul din cei mai importanti jucatori de pe piata locala de paza si securitate, a pus in stand-by procesul de listare pe Nasdaq, Bursa electronica din New York, din cauza complexitatii procedurilor.
“Mi-am dat seama ca listarea in SUA este un proces lung si anevoios si de aceea am decis sa amanam toate demersurile in aceasta directie. De asemenea, investitorii americani nu au o parere foarte buna despre companiile din Europa de Est din cauza efectelor pe care le-a avut criza economica in aceasta regiune, iar noi am fost afectati, indirect, si de scandalurile politice din Romania. In plus, ar fi trebuit sa cheltuim 500.000 de euro, fara a avea garantia ca vom reusi sa ne listam”, a declarat pentru wall-street.ro, Bogdan Oprea (foto), presedintele BGS.

La jumatatea anului trecut, reprezentantii grupului anuntau ca au demarat procesul de listare pe Nasdaq, cu scopul de a tranzactiona un pachet de 30% din actiuni.

Oprea mentioneaza ca grupul se afla in continuare in cautarea de solutii pentru asigurarea de finantare in vederea dezvoltarii operationale de pe plan local. Una din posibilitatile pentru atragerea de capital ar fi listarea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

“Inca nu ne-am gandit la aceasta varianta (de listare a companiei pe BVB – n.red.), dar totul este posibil. Scopul principal al listarii ar fi obtinerea unei finantari care sa ne permita sa ne extindem la nivel national, deoarece potentialul nostru de dezvoltare este foarte mare”, precizeaza presedintele grupului.

Tot anul trecut, familia Oprea anunta ca isi doreste sa intre pe piata de paza si securitate din SUA, prin achizitionarea unei firme din New York, tranzactia fiind estimata la cinci milioane de dolari.

“Si acest proiect este in stand-by. Avem o firma mica in SUA, cu doar trei angajati, prin care cumparam masini si alte echipamente pe care le livram ulterior in Romania”, spune Oprea.

Grupul a achizitionat circa 100 de masini in acest an, in valoare totala de un milion de euro. Astfel, flota companiei depaseste, in prezent, 500 de autovehicule.

De asemenea, BGS a investit inca un milion de euro intr-un service auto, proiect care va fi operational la inceputul anului viitor. In prima faza, service-ul va deservi doar nevoile grupului, iar ulterior, in functie de cererea de pe piata, activitatea sa ar putea fi extinsa si pentru alti clienti.

Grupul a mai achizitionat in acest an doua ambulante, precum si 200 de veste antiglont, pentru a face fata cresterii infractionalitatii.

BGS este impartit in patru divizii – Divizia Securitate, Divizia Medicala, Divizia Investigatii si Divizia Dezastre.

Divizia Securitate genereaza cea mai mare parte a veniturilor anuale ale grupului, urmata de divizia medicala.

Pentru 2010, grupul estimeaza o cifra de afaceri cumulata de 30 de milioane de euro, in crestere cu circa 20% fata de 2009. Divizia Securitate si Divizia Medicala vor contribui cu 29 de milioane de euro la afacerile din acest an.

Avansul businessului din 2010 s-a datorat, in principal, extinderii portofoliului de clienti.

“Comparativ cu 2009, in acest an am semnat mai multe contracte noi. Am reusit sa castigam destul de multi clienti care in anii anteriori lucrau cu alte firme de paza”, mentioneaza Oprea.

Printre clientii BGS se numara OMV Petrom, Coca-Cola HBC, Banca Carpatica, Orange Romania, Oracle Romania sau centrele comerciale Plaza Romania si Vitantis Shopping Center.

Principalii competitori ai BGS sunt G4S Romania, Securitas Security Services, Rosegur, UTI Group si Interguard Grup.

Grupul a fost infiintat in 1994 si este detinut de fratii Bogdan, Daniel si Costin Oprea.

Piata serviciilor de paza si securitate din Romania poate fi estimata la 500 de milioane de euro in 2010, potrivit lui Bogan Oprea, 50% din valoare fiind data de serviciile de securitate, iar restul de sistemele de securitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri