Divizia de Ciment a Grupului Lafarge isi continua strategia de crestere puternica, generatoare de valoare, prin extinderea semnificativa a capacitatilor de productie si modernizarea aparatului industrial. In 2005, Grupul a inceput constructia unor capacitati de productie suplimentare de aproape 5 milioane de tone in China, Bangladesh, Mexic, Maroc si Vietnam, care vor fi date in functiune in 2006. Pentru a-si consolida pozitia pe piata, pentru a tine pasul cu cresterea pietei si pentru a-si deservi mai bine clientii, Grupul a decis sa faca noi investitii in fabricile sale de ciment si statiile de macinare, in valoare de aproximativ 400 de milioane. Aceste investitii in dezvoltare vor duce la cresterea capacitatii de productie a cimentului cu 5 milioane de tone pana in 2008.


CRESTEREA CAPACITATII DE PRODUCTIE A FABRICILOR DE CIMENT PENTRU A TINE PASUL CU CRESTEREA PIETEI

In Rusia, pe langa programul de modernizare in curs, Lafarge va investi 125 de milioane in vederea cresterii capacitatii de productie a fabricii de la Voskressensk de langa Moscova cu 3 milioane de tone pana in 2009. Aceste investitii presupun constructia unei linii de productie prin metoda uscata, care va creste semnificativ performanta tehnica a fabricii si calitatea produselor pentru a satisface cererea de pe piata. In regiunea Moscova, cererea de ciment a crescut cu 10% pe an in ultimii cinci ani.

In Africa de Sud, Lafarge va creste capacitatea de productie a fabricii din Lichtenburg cu 1 milion de tone. Printr-o investitie de aproape 120 de milioane, Lafarge isi va consolida pozitia in partea de nord-vest a tarii prin cresterea capacitatii de productie a fabricii cu 40%, pana la 3,5 milioane de tone. In paralel cu eforturile curente de modernizare a fabricii, aceasta investitie ii va permite Grupului sa isi mentina o pozitie puternica si sa faca fata cresterii cererii de pe aceasta piata care inregistreaza o rata de dezvoltare rapida.

o In Zambia, Lafarge va construi o noua fabrica in conformitate cu cele mai recente standarde tehnologice. Fabrica va avea o capacitate de 750.000 de tone si va fi amplasata in apropierea capitalei tarii, Lusaka, iar darea sa in functiune este programata pentru 2008. Aceasta investitie va duce la cresterea capacitatii totale de productie a Lafarge in Zambia la 1,2 milioane de tone. In aceste conditii, Lafarge va fi in masura sa satisfaca nevoile de infrastructura ale tarii, in special pentru noile mine de cupru si constructia de centrale electrice. Aceasta capacitate de productie crescuta va fi utilizata pentru aprovizionarea tarilor invecinate. Investitia Lafarge se va ridica la aproximativ 85 de milioane.

In Statele Unite, este nevoie de investitii reduse pentru a creste semnificativ capacitatea de productie a fabricii din Roberta, Alabama, in vederea atingerii unei capacitati de 1,4 milioane de tone pana la mijlocul anului 2006.
o Alte proiecte avute in vedere constau in dublarea capacitatii de productie a fabricii din Tetouan, Maroc, si a fabricii de langa Quito, Ecuador, precum si construirea de noi linii in Statele Unite.


NOI STATII DE MACINARE PENTRU A DESERVI MAI BINE PIETELE LOCALE


Pe langa fabricile de ciment, Lafarge investeste in mai multe statii de macinare, inclusiv statii de macinare a zgurii, in vederea unei mai bune deserviri a pietelor locale. Ca parte a angajamentului de a promova dezvoltarea durabila, fabricile Grupului folosesc zgura, un sub-produs din industria siderurgica, ca material de substitutie pentru fabricarea cimentului. Utilizarea acestui tip de material cu calitati de liant hidraulic contribuie la combaterea schimbarilor climaterice.

In Spania, Lafarge a investit recent 30 de milioane in achizitia Cemento Esfera, o statie de macinare a cimentului din Tarragona, care are o capacitate de 500.000 de tone.

In Coreea de Sud, Lafarge a anuntat achizitia statiei de macinare Soosung pentru suma de 20 de milioane. Avand o capacitate de 1 milion de tone, aceasta noua unitate de productie din provincia Gyeonbuk va deservi Taegu, al treilea mare oras din tara, si va permite Lafarge sa isi dezvolte activitatea de productie a cimentului pe baza de zgura.

In Franta, Lafarge investeste 25 de milioane intr-o noua statie de macinare a zgurii care se bazeaza pe tehnologii de ultima ora. Cu o capacitate anuala de 300.000 de tone, noua statie de macinare va fi amplasata in portul Bordeaux, in Bassens, si se preconizeaza ca va fi data in functiune la inceputul anului 2007. Aceasta noua statie va consolida aparatul industrial al Lafarge din sud-vestul Frantei. Lafarge a depus de asemenea un proiect de construire a unei noi statii de macinare in Sete pentru a optimiza sinergiile cu fabrica de ciment din Port La Nouvelle.

o In Chile, Lafarge investeste 20 de milioane intr-o noua statie de ciment in Puerto Montt, in sudul tarii. Cu o capacitate de productie de 300.000 de tone de ciment cu aditivi pozzolan, fabrica va fi data in functiune in 2007.

o In Maroc, Lafarge analizeaza posibilitatea de a dubla capacitatea statiei de macinare din Tangier pana la 1 milion de tone.

Lafarge, lider mondial in domeniul materialelor de constructii, detine pozitii de varf cu fiecare dintre cele patru divizii ale sale: Ciment, Agregate & Betoane, Materiale pentru acoperisuri si Gips. Lafarge are 77.000 de angajati in 75 de tari si a inregistrat vanzari de 14,4 miliarde in 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri