AGA producatorului de gaze naturale Romgaz Medias a amanat, luni, pentru a doua oara, pentru 30 noiembrie, luarea unei decizii privind donatia in valoare de pana la 400 milioane lei catre bugetul de stat, au declarat surse din Ministerul Economiei, citate de Mediafax.
"Decizia a fost amanata pentru o alta AGA, care va avea loc la 30 noiembrie", au afirmat sursele.

In luna august, la prima rectificare bugetara din acest an, Guvernul a decis ca distribuitorul de energie Electrica si Romgaz vor dona la buget cate 400 milioane lei, iar Loteria va dona 74 milioane lei din profitul anilor precedenti si vanzari de active.

AGA de la cele trei societati au decis pana acum sa amane luarea unei decizii.

Administratorului Fondului Proprietaeta, Franklin Templeton, care detine pachete minoritare de actiuni la fiecare dintre cele trei companii, se opune transferului sumei de 400 milioane de lei de la romgaz si propune in schimb plata unui dividend special din rezervele anilor anteriori.

Franklin Templeton spune ca plata unui dividend special, proportional catre toti actionarii Romgaz, ar presupune un cost suplimentar de doar 70,6 milioane de lei. Fondul Proprietatea detine 15% din actiunile Romgaz.

Ministerul Economiei este actionarul majoritar al Romgaz si Electrica, iar Loteria Romana este controlata de Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit estimarilor Franklin Templeton, avand ca referinta consecintele unor actiuni guvernamentale similare in alte piete, donatia Romgaz de 400 milioane de lei ar putea insemna o pierdere de 1,19 miliarde de lei, reprezentand scaderea valorii participatiilor Ministerului Economiei la companiile Transelectrica, Tranzgaz si Romgaz.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Cititi si Devalizarea Romgaz vs. protejarea actionarilor minoritari

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri