Piata de consultanta pentru proiecte realizate cu fonduri europene are un potential imens si riscuri pe masura
Companiile specializate in dosare pentru finantare sunt o specie care creste intr-un an cat altele in zece. Ele sunt totusi amenintate de pestii cei mari, firmele multinationale care au mirosit oportunitatile din Romania.

Atat consultantii cei mici, cat si cei mari sunt de acord ca piata va creste exponential in urmatorii ani. In primul rand, datorita programelor finantate cu fonduri structurale, care vor fi disponibile dupa 2007. Avand in vedere ca, timp de cativa ani, acestea vor exista in paralel cu programele de preaderare (Phare, ISPA, SAPARD), consultantii vor avea multa treaba in Romania. O cifra de afaceri de cateva zeci de mii de euro, patru sau cinci proiecte castigate anual, trei sau patru angajati. Acesta poate fi portretul robot al majoritatii consultantilor pe finantari din Romania. Am inceput, acum cativa ani, cu un singur angajat. Acum avem 11 si o cifra de afaceri de 500.000 RON si multe proiecte castigate la Phare si SAPARD, spune Catalin Balasescu, director executiv al firmei Expert Consulting din Timisoara.

Din totalul veniturilor, circa 40%, adica aproximativ 55.000 de euro, provin numai din proiecte de finantare realizate pentru diferiti beneficiari. Dupa baza de date existenta pe portalul www.finantare.ro si estimarile noastre, circa 400 de firme din Romania se pot lauda cu performante asemanatoare. Concurenta pe piata nu este, pentru moment, ucigatoare. Cu toate acestea, mai spune Balasescu, Am inceput sa simtim intrarea pe piata a unor jucatori importanti din tarile vestice. Spre exemplu, a firmei DGE Bruxelles, adauga Balasescu. Compania mentionata detine 300 de birouri in sase tari europene. Multinationalele fac un studiu al oportunitatilor pe piata romaneasca. Activitatea firmelor mici va fi afectata in masura in care nu se vor adapta standardelor UE, spune Slawomir Pawluk, directorul DGE Bruxelles. si alta companie de dimensiune mare, Romair Consulting, cu o cifra de afaceri de aproape 3 milioane de euro, considera va fi foarte dificil ca micro-firmele cu unu-doi angajati sa supravietuiasca, deoarece fizic nu pot realiza proiecte de anvergura, transmite Gheorghe Boeru, directorul Romair. Dupa estimarile noastre, pe piata de consultanta de finantari se invart anual circa 50 de milioane de euro.

Putem considera ca suma se va tripla incepand cu 2007, datorita celor circa trei miliarde de euro pe care Romania le va primi anual sub forma de fonduri structurale. In prezent, nu exista nici o regula stabilita pentru piata de consultanta, in general. Luand in considerare avantul deosebit pe care-l va lua acest domeniu in urmatorii ani, Ministerul Integrarii Europene a demarat un proiect, Servicii de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor, menit sa organizeze putin lucrurile. Astfel, vor fi selectate la nivel national, in principiu, un numar de 24 de companii care vor fi instruite pentru a atinge anumite standarde de calitate in furnizarea serviciilor, explica Leszek Jakubowski, coordonatorul echipei din partea Enterprise PLC, care asigura asistenta tehnica pentru proiect. Aceste companii se presupune ca vor deveni, in urma includerii in proiect, un etalon pentru piata de consultanta si se vor constitui intr-o asociatie denumita Reteaua Organizatiilor de Consultanta in Afaceri ROCA. In opinia firmelor mici, reteaua va include numai companii purternice, iar cele mici vor ramane pe dinafara. Jakubowski nu este tocmai de aceeasi parere. Firmele mici si expertii independenti isi vor gasi oricand locul pe piata. Depinde de ei. Noi intentionam sa ridicam standardele in domeniul serviciilor de consultanta, conchide expertul.

Cum ajungi consultant

Consultantii care au castigat numeroase proiecte de finantare spun ca am invatat scriind proiecte.
O parte dintre ei au lucrat o vreme in institutii de stat unde au invatat mecanismele gestionarii programelor europene, altii, avand cunostinte de business, au participat la cursuri specializate in domeniul finantarilor
Cei interesati pot urma cursurile postuniversitare sau programele de master in acest domeniu ale universitatilor de profil economic. Mai exista si traininguri organizate de ONG-uri sau alte companii de consultanta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri