Transelectrica si Latvenergo Letonia sunt cele mai vulnerabile companii energetice din Europa Centrala si de Est (ECE) la riscuri de curs valutar, intrucat nu sunt protejate prin instrumente financiare de hedging, potrivit unui raport al agentiei de rating Moody's, anunta Mediafax.
"O eventuala depreciere a monedelor locale in cazul celor doua companii ar conduce la o crestere semnificativa datoriilor, care, impreuna cu avansul cheltuielilor cu dobanzile, ar agrava situatia indatorarii si ar pune presiune asupra ratingului", afirma, in raport, Richard Miratsky, vicepresedinte la agentia financiara.

Hidroelectrica se afla int-o situatie mai buna, fiind protejata de scadenta la termen lung a datoriilor.

In cazul Latvenergo, latul leton are un curs fix fata de euro, iar riscurile valutare depind de renuntarea la aceasta cotatie, situatie putin probabila pe termen scurt, noteaza Moody's.

Companiile energetice din regiune se vor confrunta cu presiuni financiare pe termen mediu, in contextul unei recuperari modeste a preturilor scazute si cererii reduse. In plus, liberalizarea graduala a pietelor electricitatii si gazelor naturale expune companiile de utilitati din Europa Centrala si de Est la cresterea competitiei, fluctuatii in pretul energiei si reducerea cotei de piata.

Pentru a compensa diferentele fata de marile companii de utilitati din Europa de Vest, mai multe state din regiune au incercat sa copieze modelul de succes al Cehiei in formarea grupului CEZ prin tentative de infiintare a unor campioni nationali, capabili sa concureze mai usor, sa obtina acces mai facil la finantare si sa joace un rol mai important la nivel regional.

Totusi, doar combinarea unor companii energetice, fara masuri importante de restructurare, inclusiv optimizarea fortei de munca, si beneficii semnificative din sinergii, nu aduce rezultatele dorite. In multe din tarile din regiune, sindicatele au un rol economic si politic important, iar opozitia acestora ar putea prelungi si modifica eforturile de restructurare, ca in cazul Romaniei, se arata in raport.

Moody's ia in calcul un sprijin potential ridicat din partaea guvernelor pentru companiile de utilitati, insa aceasta presupunere ar putea suferi modificari in contextul reducerii participatiilor statelor, pentru sustinerea bugetelor nationale, ca in cazurile PGE si Tauron (Polonia) sau Transelectrica, sau al atragerii de capital pentru finantarea investitiilor. Ratingurile companiilor ar putea fi afectate si de politica Uniunii Europene, care impune vanzarea de active companiilor integrate vertical.

Evolutia ratingurilor companiilor de utilitati din Europa Centrala si de Est va depinde de deciziile strategice ale acestora, respectiv de capacitatea si disponibilitatea de a-si ajusta planurile de afaceri si strategiile pentru a-si sustine structura capitalului si punctele forte in privinta indatorarii.

In plus, politicile guvernelor din regiune continua sa influenteze situatia financiara si ratingurile companiilor de utilitati, multe dintre acestea aflandu-se in proprietatea statelor.

Transelectrica are rating "Baa3" cu perspectriva stabila din partea Moody's, in timp ce Hidroelectrica este evaluata la "Ba1", de asemenea cu perspectiva stabila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri