2005 a fost vedeta ultimilor sapte ani atat ca numar, cat si ca valoare a fuziunilor si achizitiilor pe piata romaneasca. Daca punem si BCR si Connex-Vodafone pe lista tranzactiilor, i-am batut pe toti din jur. A mai ramas ceva de cumparat?

Deja toata lumea stie ca cehii, ungurii sau polonezii ne-au luat-o inainte cu cel putin cinci ani. Atunci, conform acestei noi axiome a economiei romanesti, sa ne uitam putin la ce s-a intamplat in anul care a trecut in domeniul fuziunilor si achizitiilor. si sa comparam, pentru a sti ce ne asteapta.

Un studiu recent al KPMG spune ca, in Europa Centrala si de Est, piata de fuziuni si achizitii a crescut spectaculos anul trecut, cu 146% in termeni valorici si cu 35% ca volum al tranzactiilor finalizate. Cresterile au fost alimentate in principal de telecomunicatii, servicii financiare si utilitati. La noi, la fel, semn ca nu suntem chiar atat de departe de Europa. In 2005, piata romaneasca de fuziuni si achizitii a fost la cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani, atat ca valoare, cat si ca numar de tranzactii. Daca luam in calcul doar cele finalizate si nu cele semnate si care urmeaza sa se incheie in 2006 (de exemplu BCR, Connex-Vodafone), s-au facut 100 de tranzactii, cu o valoare totala de 3,4 miliarde de dolari. Asta inseamna o crestere de 96% fata de cele 51 de tranzactii incheiate si de 18% comparativ cu 2,9 miliarde de dolari, incasarile din 2004.

Totusi, stam mai slab decat Polonia, care a avut anul trecut o valoare a fuziunilor si achizitiilor de 9,4 miliarde de dolari, Cehia (8,9 miliarde dolari), Slovacia (4,5 miliarde) si chiar Bulgaria, care a insumat o valoare de 3,6 miliarde de dolari. Dar, daca am adauga doar cele doua mari tranzactii semnate in acest an, BCR Erste Bank (4,46 miliarde dolari) si Connex (2,5 miliarde dolari), s-ar ajunge la o valoare totala de peste zece miliarde de dolari. Asta ar insemna ca din toate tarile Europei Centrale si de Est, doar Turcia, cu 14,4 miliarde de dolari, ne-ar depasi.

Pentru anul care tocmai a inceput, putem spune ca ne putem astepta ca domeniile telecomunicatii, servicii financiare si utilitati sa ramana in continuare vedetele achizitiilor si fuziunilor, dar, alaturi de ele, vor intra in scena companii din domenii care n-au tinut pana acum capul de afis.
Sectorul IT ramane vedeta anului 2006

In acest an, ma astept la achizitii in domeniul de retail (FMCG si altele), dat fiind ca pentru unii jucatori de pe piata Uniunii Europene, in acest moment, este deja mai convenabil sa achizitioneze o societate din domeniu, cu un lant de magazine si un sistem de distributie dezvoltat, decat sa investeasca de la zero, sustine Markus Piuk, avocat coordonator la Schoenherr & Asociatii, casa de avocatura specializata in fuziuni si achizitii. Piuk se mai asteapta ca in 2006 alte domenii care sa atraga achizitii sa fie cele din industria serviciilor (mai ales cele reglementate utilitatile publice). In cazul unor investitori strategici, fie din Romania, fie din zona, acestia vor incerca sa integreze ceea ce au cumparat si sa se extinda pentru a evita sa fie inghititi la randul lor. Daca un investitor financiar cumpara o firma romaneasca, are in vedere exit-ul, care, mai ales in cazul unui fond de private equity, nu va veni mai tarziu de cinci ani de la achizitie. Atunci si planul de dezvoltare al afacerii va fi pe termen scurt sau mediu, folosind si tehnici de inginerie financiara in vederea cosmetizarii miresei, crede Piuk.

Florian Nitu, avocat asociat coordonator la Popovici si Asociatii, mai adauga pe lista domeniilor vedeta din 2006 sectorul IT, cel imobiliar si cel al investitiilor in infrastructura. 2006 va fi, deopotriva, anul confirmarii preluarii controlului asupra actionariatului in cel putin doua din cele cinci SIF-uri, proces lent, dar sustinut, condus in ultimii cinci ani fie de catre fonduri de investitii regionale (SIF 1 si SIF 3), fie de catre oameni de afaceri locali (SIF 2 si SIF 5), estimeaza Nitu. In ceea ce priveste domeniul imobiliar, el crede ca sunt, sau se pot face disponibile cu usurinta pe piata, aproximativ doua miliarde de euro, in special pentru achizitii de proiecte existente sau viitoare. Probabil ca mai mult de jumatate din aceasta suma poate fi mobilizata de sapte-opt fonduri, restul fiind distribuit intre numeroase companii, adauga Nitu. In IT, el pariaza ca segmentul software urmeaza sa atraga investitori. Dupa semnarea parteneriatului Siveco-Intel-EI este de asteptat ca atat Softwin, cat si Romsys sa devina flexibili fata de astfel de asocieri ori fuziuni/achizitii.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22551&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri