Creditorii care doresc recuperarea creantelor detinute impotriva debitorilor insolventi cat mai rapid au devenit realisti cu privire la sansele concrete de recuperare, intelegand ca nu intotdeauna insolventa este cea mai buna solutie, crede Robert Rosu, avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii.
Numarul firmelor care au intrat in insolventa anul trecut a ajuns la 21.692, putin peste nivelul inregistrat in 2009, cand 19.894 de companii au ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Cele mai multe firme care s-au confruntat cu dificultati financiare au fost din domeniul comertului, peste 8.000 de societati intrand in insolventa, dar si cele din industria prelucratoare si constructii.

Inmultirea cazurilor de neplata a datoriilor a condus la blocarea lichiditatilor tuturor partenerilor implicati in relatii de afaceri, generandu-se „o reactie in lant”, spune avocatul. De aici, se poate estima faptul ca aproximativ 75% dintre agentii economici din Romania inregistreaza intarzieri la plata facturilor emise, desi multi dintre acestia evita sa faca publice astfel de informatii intrucat pot afecta increderea partenerilor comerciali.

"Numarul cererilor de reprezentare in dosare avand ca obiect recuperarea creantelor a crescut semnificativ in 2010, atat reprezentarea in actiunile premergatoare celor de deschidere a insolventei, cat si in procedurile specifice de insolventa si faliment. Dificultatile financiare cu care se confrunta agentii economici si perspectivele reduse de redresare economica in 2011 sunt de natura sa adanceasca problemele in relatiile dintre partenerii de afaceri, astfel ca, cel mai probabil, vom asista in continuare la o inmultire a cazurilor de neplata a datoriilor catre furnizori si terti", considera Robert Rosu (foto), avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii.

In contextul economic actual, creditorii doresc recuperarea creantelor detinute impotriva debitorilor insolventi cat mai rapid, insa sunt si realisti cu privire la sansele concrete de recuperare, spune el. De aceea, majoritatea creditorilor au inteles ca nu intotdeauna insolventa debitorilor este cea mai buna solutie si ca exista si alte metode alternative de acoperire a creantelor.

Dar, in general, sansele de recuperare a creantelor depind de confirmarea si de reusita unui plan de reorganizare a debitorului insolvent.

Totusi, s-au inmultit cazurile in care creditorii formuleaza cereri de deschidere a procedurii insolventei in scopul de a forta debitorul sa achite sumele datorate. Drept dovada a acestui fapt stau situatiile in care creditorii renunta la cererile de deschidere a procedurii insolventei ca urmare a achitarii de catre debitori, pana la primul termen de judecata, a sumelor datorate.

Astfel, creditorii sunt deschisi cu privire la recuperarea creantelor prin metode alternative de recuperare a creantelor, constand in negociere, mediere si/sau arbitraj.

Insa, recuperarea efectiva a creantelor depinde, in principal, de situatia financiara a debitorului, de valoarea de piata a activelor existente in patrimoniul debitorului si de posibilitatile acestuia de a obtine in cel mai scurt timp o sursa de finantare externa in vederea acoperirii creantelor, avand in vedere ca, in lipsa fondurilor banesti in conturile debitorului, orice demers pentru recuperarea creantelor ramane lipsit de finalitate. In majoritatea doasarelor de insolventa in care au oferit asistenta juridica, anul trecut, avocatii sustin ca situatia litigioasa s-a solutionat prin recuperarea efectiva, partiala sau totala a creantei clientului sau prin preluarea debitelor de catre o terta persoana.

In cadrul procedurii de reorganizare judiciara, probabilitatea favorabila de recuperare efectiva a creantelor creste direct proportional cu posibilitatea debitorului de a beneficia de o infuzie de capital in scopul accelerarii raporturilor comerciale in care societatea debitoare este parte, in vederea obtinerii de profit, pentru a se putea plati creantele creditorilor inscrisi la masa credala. De asemenea, in situatia in care debitorul are in patrimoniul sau suficiente active care pot fi valorificate la un pret favorabil, creditorii se pot "indestula" din sumele obtinute in urma instrainarii acestor active.

Preluarea debitelor de catre o terta persoana este posibila in cazul in care acea persoana este interesata in mod special de afacerea debitorului si apreciaza ca aceasta poate fi redresata iar firma aflata in dificultate financiara poate reintra in circuitul economic. Riscul asumat de terta persoana este ridicat si ar fi recomandat, inainte de preluarea debitelor, sa se efectueze un studiu de oportunitate cu privire la aceasta operatiune.

Nu in ultimul rand, la nivelul anului 2011 avocatii aprecieaza ca numarul insolventelor va scadea, deoarece "trierea" a fost deja facuta de piata in anii 2009 si 2010, iar activitatea in zona restructurarilor si a reorganizarilor judiciare ar putea creste, reprezentand un prim pas spre redresarea societatilor si evitarea insolventei. Totusi, in absenta unor masuri reale de stimulare a sectorului privat si a investitiilor, mediul de afaceri va avea de suferit in continuare, ceea ce va genera un nou val de societati in pragul falimentului.

"Printre principalele argumente in sustinerea acestei ipoteze sunt chiar numarul semnificativ de dosare de insolventa aflat spre solutionare pe rolul instantelor (cateva zeci de mii) si termenele prea mari de judecata afectand astfel considerabil sansele ca firmele in dificultate sa reuseasca sa evite intrarea in faliment", a adaugat Robert Rosu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri