Romania a avut o relatie privilegiata cu China mai bine de patru decenii, dar legaturile s-au erodat continuu de la Revolutie incoace si, din cauza dezinteresului din partea romaneasca, investitiile chineze s-au redus pana la cateva zeci de milioane de dolari anual. O suma infima pentru a doua mare putere economica a lumii, la care pana si SUA, liderul mondial, cer ajutor pentru a iesi din criza.
“Ramanem fascinati de Uniunea Europeana, al carei potential investitional este limitat de propriile probleme cu care se confrunta acum, si neglijam partea aceasta a Asiei, care este de fapt si cea mai vibranta pe timp de criza – China, Turcia si India”, spune pentru wall-street.ro Doru Lionachescu (foto), partener principal al casei de investitii Capital Partners.

Desi suntem defazati in privinta investitiilor chineze, o sansa pentru relansarea lor ar mai fi daca s-ar da un semnal de la “cel mai inalt nivel politic”. Un gest creu de crezut ca se va concretiza prea curand in conditiile in care presedintele Traian Basescu a cerut recent ministrilor sa nu cada in “plasa” propunerii fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu de a incheia cu China un acord de tip preventiv, axat pe investitii si nu pe reforme, asa cum este cazul imprumutului de la Fondul Monetar International.

Pe de alta parte, cultura de business a chinezilor se bazeaza pe acest “semnal politic venit de la cel mai inalt nivel", altfel spus fara vointa politica romanii nu vor vedea prea curand investitii chineze, iar contactele noastre cu gigantul demografic vor ramane la nivel de “buticareala”.

Din informatiile Registrului Comertului pentru 2009 reiese ca aproape 57% din valoarea cifrei de afaceri totale de 460 milioane de euro realizate de cele 2.200 de societati comerciale active cu participare din China la capitalul social au ca activitate comertul cu ridicata, 10% - comertul cu amanuntul, 5,5% - fabricarea de componente IT, procente mai mici inregistrand tranzactiile cu imobiliare, activitatile din industria lemnului si cea a tutunului.

Ca o comparatie, China intentioneaza sa investeasca in Grecia – stat macinat de criza – “cateva miliarde de euro” in proiecte de transporturi si logistica.

“Ne incapatinam sa ignoram cel mai mare exportator al lumii, sa ramanem in cercul nostru stramt de jucator de mana a doua” – rezuma partenerul Capital Partners, pentru care indiferenta Romaniei fata de China este echivalenta cu un lux pe care nu ni-l permitem.

Citeste mai multe despre investitiile chineze in Romania in articolul:

Pierdem trenul de China? Ce este de facut pentru a-i atrage pe asiatici

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri