Italianul Di Pietro poate aduce un suflu proaspat in cursa telecom. Il recomanda atragerea unei finantari pentru Zapp, pe care nimeni nu o credea posibila, si redresarea companiei, la care a pus umarul.
Dupa cinci ani petrecuti ca bancher la Londra si Paris si dupa alti patru in functia de sef al departamentului financiar al Telemobil, Piermario Di Pietro a fost desemnat de Inquam, companie al carei cofondator este, in postul de general manager al operatorului de telecomunicatii Zapp. Este foarte posibil ca el sa fie si cel care va avea sarcina de a atrage noi finantari pentru Telemobil, inclusiv printr-un aport de capital al unor investitori financiari. Tot el ar putea fi si cel care va avea raspunsul la intrebarea daca si cand ar putea sa fie vandut Zapp unui investitor strategic de calibru, in contextul in care si piata telecom se globalizeaza.

Pana atunci, noul COO al companiei are de tinut piept unui posibil razboi al tarifelor, care sta sa izbucneasca pe piata romaneasca a telefoniei mobile. Strategia sa este aceea de a iesi invingator valorificand punctele forte ale businessului Zapp, transmisia de date. Dar si aici se anunta competitori tari, unul dintre ei fiind tocmai Qualcomm, compania mama a Inquam, actionarul majoritar de la Zapp. In parteneriat cu Vodafone si Samsung, americanii anunta lansarea super 3G.

venit temporar in Romania sa scoata compania din criza, si a ramas. Mai tarziu, a facut rost de 94 de milioane de dolari, cand nimeni nu finanta un operator asa cum e Zapp. Actionarii l-au avansat manager general. Le va inapoia banii investiti? Cand?

Piermario Di Pietro, inlocuitorul lui Cuneyt Turktan la carma Zapp, e un italiano vero. In ziua interviului ne-a intampinat relaxat, doar la camasa si cravata, in holul imens al cladirii Zapp din Balotesti, prin care trece un parau artificial si din care sunt decupate salile de protocol si meeting. Noul manager general al Telemobil, compania care opereaza reteaua Zapp, era ferm convins ca albul camasii sale va arde fotografiile si ne-a rugat sa amanam sedinta foto pentru o alta zi. Nu poti sa ii reprosezi unui italian ca e prea grijuliu cu imaginea sa, asa ca i-am indeplinit rugamintea. Tot italianul adevarat din el a invins si finantistul si bancherul. De obicei, te astepti ca un director financiar, pozitie pe care a ocupat-o Di Pietro in cadrul companiei pana sa fie numit Chief Operating Officer (COO), sa fie zgarcit cu declaratiile. Sa stea doar cu nasul in cifre si bugete. Nu si Piermario Di Pietro, care a venit in 2002, acum aproape patru ani, la Zapp, in echipa desemnata sa scoata operatorul din impas. Directorul general al companiei de la acea vreme, indianul Diwaker Singh, i-a prevestit ca nu va reusi sa stranga mai mult de 600 de clienti pe luna.

Cand cineva care nu e ultimul venit in telecom iti spune asa ceva, incepi sa te ingrijorezi serios, isi aminteste Di Pietro. Din fericire, Diwaker s-a inselat complet!

O nisa profitabila

Dar cat il vor ajuta ambitia si faptul ca e un italian deschis si prietenos isi petrece mare parte din timpul liber tot cu colegii, prin cluburile bucurestene ca a fost bancher la JP Morgan si este unul dintre fondatorii Inquam, actionarul majoritar al Telemobil, in noua sa misiune? Care nu e deloc usoara. Telemobil a ajuns anul trecut la un break-even, incheind cu un usor profit, de un milion de dolari, la o cifra de afaceri de peste 92 de milioane. In acest an, sub bagheta de CFO al lui Di Pietro, Zapp va inregistra venituri intre 125 si 130 de milioane de dolari si un profit de 15 milioane. Numarul de abonati depaseste 360.000, iar numarul de noi clienti pe luna a ajuns la o medie de 4.000 5.000. A

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22529&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri