Italienii de la Enel, cei care furnizeaza electricitate pentru 2,6 de milioane de clienti romani, a inceput sa produca prima data energie eoliana la sfarsit de 2010, an care a marcat o explozie a proiectelor eoliene. Daca in 2009 aveam doar 14 MW eolieni instalati, 12 luni mai tarziu erau in jur de 460 MW, capacitatea urmand sa urce pana la 3.600 MW eolieni in urmatorii patru ani.
De la o piata embrionara acum doi ani, sectorul energiei eoliene a luat avant odata cu investitiile masive ale unor companii straine precum CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania) sau EDP Renewables (Portugalia), care au adus Romania in topul celor mai atractive tari pentru jucatorii de profil.

Enel a pus deja in functiune doua parcuri eoliene in judetul Tulcea, care pot alimenta 64.000 de gospodarii, dar compania vizeaza o expansiune rapida in Romania, spune Carlo Pignoloni (foto), country manager al Enel Green Power. De ce au decis italienii sa investeasca in vantul romanesc si care sunt planurile pentru urmatorii ani, aflati dintr-un interviu acordat wall-street.ro.

Wall-Street.ro: Care este impactul intarzierii punerii in aplicare a legii care promoveaza energiile verzi in Romania? Cum ar fi aratat piata in cazul in care legea ar fi fost aplicata incepand cu 2009?


Carlo Pignoloni: Enel Green Power asteapta implementarea acestei legi care va aduce beneficii pentru toti jucatorii de pe piata energiei regenerabile din Romania, creand un mediu de afaceri favorabil. De fapt, Romania are un potential de energie regenerabila ridicat si implementarea acestei legi ar incuraja mai multi investitori sa intre pe aceasta piata promitatoare. Aplicarea timpurie a legii ar fi avut un impact pozitiv asupra sectorului, respectiv capacitatea instalata in energia regenerabila ar fi fost mai mare decat este in prezent.

[Romania are elaborata o lege de promovare a energiei regenerabile inca din 2008 (Legea 220/2008, modificata prin Legea 139/2010), dar care nu este aplicata pentru ca nu a primit avizul Comisiei Europene. Oficialii de la Bruxelles inca nu s-au lamurit daca facilitatile prevazute de lege in vederea sprijinirii investitiilor din domeniul energiei regenerabile sunt sau nu excesive. Legea 139/2010 aduce modificari fata de varianta initiala, cele mai importante referindu-se la certificatele verzi (CV) - documente emise de Transelectrica prin care se atesta ca 1 MWh este produs din surse de energie regenerabila (verde). Astfel, legea noua spune ca pentru fiecare MWh livrat se acorda 2 CV pentru energia eoliana (pana in 2017 in loc de 2015), valoarea minima a unui certificat fiind de 27 de euro, iar cea maxima de 55 de euro. Pentru producatorul de energie, certificatele verzi sunt o sursa suplimentara de venit pe langa cea din vanzarea efectiva a productiei de electricitate.]

Wall-Street.ro: Ce a atras Enel catre investitiile in parcuri eoliene in Romania?

Carlo Pignoloni:
Romania este o tara strategica pentru grupul Enel inca din anul 2005, de cand a intrat pe aceasta piata, dupa achizitionarea celor trei companii din Banat, Dobrogea si Muntenia. Enel Green Power a decis sa intre in sectorul energiei regenerabile din Romania, profitand si de sinergiile cu reteaua de distributie a grupului, datorita potentialului resurselor tarii si cadrului bun de reglementare.

Wall-Street.ro: Pana in acest moment aveti doua parcuri eoliene in judetul Tulcea (Dobrogea). Care sunt planurile pentru 2011 in ceea ce priveste construirea altor noi parcuri eoliene?

Carlo Pignoloni: Deja au devenit operationale parcurile noastre eoliene Agighiol si Salbatica 1, ambele in judetul Tulcea. Capacitatea totala instalata a celor doua parcuri eoliene se ridica la 64 MW. Generarea de energie a companiei in tara va continua sa se extinda rapid in urmatorii doi ani, ca urmare a numeroaselor proiecte ce vor deveni operationale in curand.

[La nivel global, Enel Green Power opereaza 21,8 TWh din surse hidroelectrice, solare, eoliene si geotermale, in cadrul centralelor din Europa si America. Compania are o capacitate instalata de circa 6.102 MW, cu peste 600 de centrale (construite sau in constructie) la nivel international.]

Wall-Street.ro: Se indreapta entuziasmul pentru energia eoliana catre est deoarece stimulentele sunt din ce in ce mai putin atractive in vest, acolo unde pietele sunt mult mai mature?

Carlo Pignoloni: Cred ca aspectele legate de energia eoliana nu ar trebui dezbatute in termeni de est si de vest. Romania este membra a Uniunii Europene iar energia eoliana, o sursa energetica fara impact asupra mediului, reprezinta un castig pentru tarile in care se implementeaza aceste proiecte, indiferent daca sunt din Europa de Vest sau de Est.

Wall-Street.ro: Care sunt avantajele pietei din Romania comparativ cu cea din Bulgaria? De ce nu investiti acolo, in conditiile in care in Romania procesul de obtinere a autorizatiilor necesare dureaza mult mai mult?

Carlo Pignoloni: Pietele din Romania si Bulgaria se aseamana in mai multe privinte. Cred ca procesele de obtinere a autorizatiilor nu difera semnificativ intre cele doua tari.

[Cu un potential eolian nu la fel de bun ca al Romaniei, care se afla pe locul al doilea in Europa din acest punct de vedere, Bulgaria are avantajul unui cadru legislativ mai stabil. Spre deosebire de certificatele verzi din Romania, a caror valoare nu este batuta in cuie din moment ce Legea 220/2008 nu este aplicabila, Bulgaria foloseste pentru stimularea investitiilor un sistem de preturi fixe (feed-in-tariff), ceea ce confera investitorilor confortul de a sti exact cati bani vor obtine in urma productiei de electricitate si in cat timp isi vor recupera investitia. Pentru a porni o investitie intr-un parc eolian in Bulgaria ai nevoie de trei avize - de constructie, de mediu si de racordare la reteaua nationala de transport al energiei electrice, pe cand in Romania investitorii trebuie sa obtina 85 de avize (obligatorii si consultative)].

Wall-Street.ro: Enel Green Power va explora resursele geotermale din Turcia. Romania are, de asemenea, un potential important, inca neexploatat, in acest sector. Aveti in vedere explorarea resurselor geotermale din Romania?

Carlo Pignoloni: Suntem constienti de faptul ca Romania are un anumit potential geotermal, desi aici sunt prezente doar resurse cu entalpie joasa. In orice caz, este prea devreme sa vorbim despre orice implicare a Enel Green Power in acest domeniu.

[Romania a intrat anul trecut pentru prima data in clasamentul Ernst&Young al celor mai atractive 30 de tari pentru investitorii in energie verde, clasandu-se pe locul al 22-lea. Topul realizat de firma de consultanta ia in considerare potentialul surselor de energie eoliana (pe uscat si pe mare/ocean), solara, geotermala, al biomasei, precum si al infrastructurii, Romania obtinand un total de 43 de puncte.]

Wall-Street.ro: Cum vedeti potentialul Romaniei in domeniul energiei eoliene in Europa Centrala si de Est? Are Romania cel mai mare potential din regiune?

Carlo Pignoloni: Potentialul eolian din Romania este cu siguranta unul dintre cele mai mari din Europa. Dintre sursele regenerabile, energia eoliana este cea mai promitatoare tehnologie de generare din Romania. De fapt, conform estimarilor, capacitatea eoliana instalata in Romania va atinge 600 MW pana la finele anului 2010, de la 14 MW la finele lui 2009 si un total de 3.600 MW, pana in 2015.

Anul acesta capacitatea instalata in centrale eoliene va fi de putin peste 700 MW, potrivit estimarilor Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE). La reteaua nationala de transport al energiei electrice se pot conecta capacitatati de circa 3.500 MW, potrivit Transelectrica, operatorul national. Potentialul Romaniei este de 14.000 MW eolieni instalati, dar numai anul trecut s-au anuntat proiecte cu o capacitate totala de 18.000 MW.

Cine investeste in vantul romanesc?

• Cehii de la CEZ (distribuitor si furnizor de electricitate) investesc 1,1 miliarde de euro in cel mai mare parc eolian din Europa, amplasat in comunele constantene Fantanele si Cogealac. La finalizare, acesta va avea o capacitate totala de 600 MW, suficienta pentru alimentarea cu electricitate a 700.000 de gospodarii. Pana in prezent, doar partea parcului situata in comuna Fantanele este finalizata si produce energie. Proiectul de la Cogealac este suspendat din cauza lipsei unor autorizatii.

Iberdrola Renovables din Spania, care va dezvolta in Romania 50 de ferme eoliene cu o capacitate cumulata de 1.500 MW in zona Dobrogea; primele turbine vor fi instalate in martie anul acesta, potrivit Mediafax;

• EDP Renewables din Portugalia, care are in plan dezvoltarea a doua ferme eoliene in zona Dobrogea, cu o capacitate cumulata de 228 MW;

Veroniki Holding (Italia), care a finalizat anul trecut lucrarile la o ferma eoliana de 25 MW in judetul Constanta;

• Fondul de investitii Continental Wind Partners (SUA), care a demarat lucrarile la un parc eolian cu o capacitate de 232 MW, situat in judetul Galati, pe care doreste sa-l vanda;

E.ON (Germania), care are in plan constructia a trei parcuri eoliene in judetul Vaslui;

• Italienii de la Alerion, care investesc 85 milioane de euro intr-o ferma eoliana de 65 MW in judetul Bihor;

• Austriecii de la Verbund, care vor incepe, in iunie anul acesta, lucrarile la un parc eolian de 200 MW in Dobrogea.

Citeste si:

Vantul sufla impotriva investitorilor din energia eoliana. Ce pierde Romania?

Locul 7 in UE dupa capacitatea instalata in energie eoliana


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri