Ministerul Finantelor va incheia in urmatoarele doua saptamani toate procedurile pentru emiterea primelor obligatiuni in euro din programul MTN (Medium Term Notes), dar va urmari o perioada cu cat mai multa stabilitate financiara si politica, potrivit secretarului de stat in MFP, Bogdan Dragoi, Mediafax.
El a aratat ca maturitatea primei emisiuni va cauta sa completeze curba de randament a Romaniei pe pietele externe, astfel ca scadenta va fi cel mai probabil de cinci sau zece ani, intrucat maturitatile reziduale din prezent sunt de patru si sapte ani.

Prima emisiunea va avea o valoare de cel putin 500 milioane de euro, in functie de conditiile pietei, neexistand o presiune, intrucat in cadrul programului pe trei ani Romania poate iesi in orice moment pe pietele externe.

"Vom finaliza programul in cel mult doua saptamani, dar putem sa mai asteptam. (...) Cautam o perioada cu stabilitate financiara, inclusiv in spatiul european, dar si politica, pentru a minimiza costurile aferente emisiunii de bonduri, astfel incat sa marcam cat mai bine beneficiile incheierii acordului cu institutiile internationale", a spus Dragoi.

El a aratat ca imediat dupa prima emisiune se va trece la upgradarea programului, astfel incat sa permita si emisiuni in dolari.

"Nu spun ca vom emite in dolari, dar ne cream o alternativa sa nu fim limitati de eventuale probleme in zona europeana", a adaugat Dragoi.

El a precizat ca sumele in plus atrase de pe piata la inceputul acestui an nu au avut ca scop acoperirea unui exces de cheltuieli, ci completarea buffer-ului (fond tampon) constituit la nivelul Trezoreriei.

Dragoi a recunoscut ca in acest an exista un varf de plata pe serviciul datoriei publice, dar a precizat ca acesta va intra pe un trend descendent treptat, incepand de anul viitor.

Potrivit oficialului MFP, fondurile atrase de la Comisia Europeana, care au in spate eurobonduri emise de CE au o maturitate medie de sapte ani, dar primele rambursari de principal vor fi efectuate cel mai probabil peste patru ani

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri