Evolutia recenta a pietei valutare arata ca dolarul isi pierde treptat cel mai important rol al sau: acela de moneda de refugiu sau safe heaven. Acest aspect a devenit tot mai evident dupa ultimele sedinte ale Rezervei Federale care s-a aratat dispusa sa continue politicile monetare neconventionale ce afecteaza serios dolarul, se arata intr-o analiza Admiral Markets.
Daca este sau nu un pericol iminent este irelevant, atata timp cat piata este ingrijorata de randamentul pe care dolarul o sa-l ofere in viitor (dobanda) si scaderea puterii de cumparare prin crearea de moneda fara acoperire (quantitative easing).

Activitatea economica a incetinit in a doua parte a anului, stabilitatea fiscala s-a deteriorat, iar datoria nationala ajunsa la 43.000 USD pe cap de locuitor a facut ca investitorii sa adopte o strategie de diversificare atunci cand vorbim de refugiu in active fara risc, francul elvetian si yenul japonez fiind mai atractive.

„Rezerva Federala cauta suport in pietele financiare, la fel cum a facut ECB la inceputul acestui an, iar deprecierea monedei este binevenita pentru oficiali si exact ceea ce-si doresc. O scadere sustinuta a dolarului are doua efecte pozitive: revenirea economiei si cresterea inflatiei sau evitarea deflatiei, mentionata pentru prima oara de membrii la ultima sedinta de politica monetara. Al doilea aspect va fi vizibil pe termen lung prin cresterea preturilor la bunurile din import. Pe de alta parte, un dolar slab va face bunurile produse in tara mai competitive pe plan extern, mai ieftine. Asa s-a intamplat in perioada 2000-2008”, explica Cristian Cochintu, analist financiar la Admiral Markets.

Indiferent de vointa Fed-ului, dolarul a fost si este capabil sa mai atraga capital international, deoarece economia americana ramane cea mai mare din lume, pietele de capital sunt cele mai lichide si ca traditie investitorii mentin in portofoliu o anumita expunere pe activele americane in special in momente de panica (US Treasuries).

„In momentul de fata toate statele mari, incluzand aici si zona Euro, isi doresc o valuta ieftina pentru a fi competitivi pe plan extern, a revigora economia si a reduce debt-urile uriase. Europenilor le-a iesit in prima parte a anului, acum probabil este randul americanilor. Pare mai degraba un joc, din care pana la urma cineva va iesi invingator. De aceea e probabil sa asistam la astfel de evolutii, o perioada dolarul creste, apoi scade, iar per total evolutia se contracta. Nimeni nu-si permite o valuta puternica, in special SUA, zona Euro si Marea Britanie. Japonia si Elvetia fac eforturi disperate pentru a impiedica aprecierea monedei, dar fara suportul pietei este imposibil”.

Cine va iesi invingator din aceasta cursa a devalorizarii valutare? Doar timpul ne va spune, dar ca de obicei americanii au cele mai mari sanse, conchide analistul.



Sursa grafic: Admiral Markets

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Descoperă secretele pieței Forex »


Setari Cookie-uri