Doar 4,29% din populatia cu varsta intre 18 si 64 de ani din Romania era implicata anul trecut in lansarea unei afaceri sau conduceau si detineau o firma de mai putin de trei ani si jumatate, potrivit unui studiu la care a participat Universitatea Babes - Bolyai din Cluj-Napoca.
"In 2010 rata activitatii antreprenoriale in stadiu incipient in Romania era de 4,29%, ceea ce inseamna ca 4,29% dintre romanii intre 18 - 64 ani erau implicati in demararea unei afaceri sau conduceau si detineau o afacere de mai putin de 3,5 ani. Acest rezultat la prima vedere ne-ar parea ca este unul destul de acceptabil, intrucat rata este chiar mai ridicata decat pentru unele tari precum Germania si Danemarca, dar mai redusa decat pentru state precum Spania sau Portugalia. Daca ne uitam la tarile cu nivel de dezvoltare ca al Romaniei, in aceasta grupa de tari am depasit doar Rusia in 2010", a declarat Lehel-Zoltan Gyorfy, lector universitar la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor din cadrul Universitatii Babes - Bolyai.

El a precizat ca rata activitatii antreprenoriale in stadiu incipient in Romania a scazut de la 4,02% in 2007 la 3,98% in 2008, pentru ca in 2009 sa avanseze la 5,02%, scrie Mediafax.

Gyorfy a aratat ca pesimismul intreprinzatorilor din Romania este cel mai ridicat din tarile participante la studiu, iar 85% dintre intreprinzatorii in stadiul incipient spun ca este mai greu sa pornesti o afacere pe plan local decat anul trecut.

"Si in 2010 si 2009 am fost lideri mondiali la acest capitol (pesimismul intreprinzatorilor - n.r.). Trebuie adaugat ca pe de o parte aceste date trebuie analizate si de sfera guvernamentala si, pe de alta parte, trebuie vazut ca este nevoie si de o schimbare de mentalitate la nivel individual, in sensul ca nu trebuie asteptate conditiile si sprijinul care niciodata nu vor fi perfecte. Si in alte tari a fost criza si in alte tari s-au facut greseli si tind sa cred ca nu la noi situatia este cea mai imposibila", a continuat lectorul universitar.

Pe de alta parte, Gabriel Cretu, director Canale de Distributie si Managementul Sucursalelor la OTP Bank, considera ca antreprenorii romani ar fi putut evita multe situatii dificile daca ar fi avut cunostinte financiare de baza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri