Inflatia din 2005 a iesit la mustata din intervalul de tintire fixat de Banca Nationala a Romaniei. In medie, preturile au crescut cu 8,6%, un rezultat onorabil intr-un an in care economia romaneasca a trecut prin schimbari dramatice.
Cresterea medie anuala a preturilor de consum masurata in decembrie 2005 fata de decembrie 2004 a fost de 8,6%. Inflatia a depasit astfel cu 0,1 puncte procentuale intervalul +/- 1% din jurul tintei de 7,5% urmarit de Banca Nationala a Romaniei. Potrivit Institutului National de Statistica pe grupe de marfuri, tarifele la servicii au crescut cel mai mult anul trecut (+13,1%), urmate de preturile la marfurile nealimentare (+9,8%) si cele ale produselor alimentare care s-au majorat in medie cu 5,7% anul trecut.

2005 a fost primul an in care BNR a trecut la tintirea inflatiei, un regim de politica monetara care presupune ca banca centrala pune la lucru toate instrumentele de care dispune pentru a asigura stabilitatea preturilor.

BNR n-a gresit cu mult

Daca masuram strict, 8,6% inseamna o iesire din schema de tintire a inflatiei pe 2005. Tinta a fost de 7,5% cu o marja de +/- 1%, ceea ce inseamna ca ar fi trebuit sa ne oprim la 8,5%. Cred ca avind in vedere faptul ca BNR se afla la prima experienta de acest fel, rezultatul este bun. Spun asta facind apel la statistici. Datele arata ca dintre tarile care au trecut la tintirea inflatiei cam 60% au depasit marja in primii ani, spune Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR. Oficialul BNR sustine ca evolutia preturilor din decembrie (0,5% rata lunara a inflatiei) arata ca banca centrala nu a gresit cind a sperat intr-o rata de inflatie de 0,4% ceea ce ar fi pastrat cresterea preturilor in intervalul de tintire. Ceea ce a dat peste cap aceasta prognoza a fost evolutia preturilor la marfurile alimentare care s-au scumpit in decembrie mult peste medie, cu 1,1%.

Fuga dupa prea multi iepuri

Analistii din banci considera ca ratarea intervalului de inflatie a fost cauzata si de faptul ca BNR a fost obligata sa faca fata la prea multe obiective. Pe decembrie, rata de inflatie a fost conforma cu asteptarile noastre. In total, ne gindeam la inceputul anului la 8,2%. Rezultatul final a fost legat de obiectivele multiple. BNR a cautat un compromis, a incercat sa limiteze fluxurile speculative, sa impiedice cresterea excesiva a consumului si sa ajusteze creditul, spune Radu Craciun, analist-sef al ABN Amro Bank.

Potrivit acestuia, BNR a parut mai preocupata de limitarea capitalurilor speculative. Poate ca in 2006 solutia ar fi cresterea dobinzii de referinta si sa nu ne mai speriem de aprecierea leului, adauga Craciun.

Tinta din 2006 e prea ambitioasa

Parerea aproape unanima a analistilor este ca tinta de inflatie din 2006 (5% cu o marja de +/-1 procent) este dificil de atins. Consultantul financiar Bogdan Baltazar sustine ca inflatia din Romania este data de deficiente structurale ale economiei si de faptul ca 90% din consum se bazeaza pe importuri. Cred ca tinta va fi ratata, nu cu mult, dar va fi ratata, in conditiile in care in plus sint si cresteri de preturi administrate planificate absolut clar. Baltazar spune ca BNR trebuie sa lase leul sa se aprecieze si ca spaima de capitalurile speculative este excesiva si pagubitoare
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri