Costul orar al fortei de munca in forma ajustata, respectiv dupa numarul zilelor lucratoare, a crescut in trimestrul al patrulea al anului trecut cu 0,89% fata de cele trei luni precedente, dar fata de acelasi trimestru al anului anterior a scazut cu 1,21%.
Fata de trimestrul al treilea din 2010, costul fortei de munca in forma ajustata a avut o crestere mai accentuata in constructii (8,42%), distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (7,32%) si hoteluri si restaurante (6,58%). Scaderi semnificative s-au inregistrat in invatamant (-12,11%), industria extractiva (-9,55%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-9,12%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

In constructii cresterea indicatorului a fost determinata de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (-8,3%), fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de conditiile meteorologice nefavorabile.

In invatamant, scaderea costului orar al fortei de munca a fost determinata de cresterea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (20,4%), fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea scolilor.

In trimestrul IV 2010 cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 0,96%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,66%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 0,99% si respectiv 0,70%.

Comparativ cu trimestrul IV 2009, pe principalele activitati economice cele mai mari rate anuale de scadere ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in invatamant (-22,33%), administratie publica (-19,21%), activitati de spectacole, culturale si recreative (-19,09%) si sanatate si asistenta sociala (-18,01%), cauzate de diminuarile salariale aplicate de la jumatatea anului 2010.

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in informatii si comunicatii (14,4%), distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (8,49%) si industria prelucratoare (8,24%).

Scaderea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,26%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 1,25%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat scaderi de 1,03%, respectiv 1,02%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri