Orice roman cu studii superioare si ceva experienta poate spera sa cistige triplu fata de salariul mediu pe economie. In ultima vreme, a fi remunerat cu 500-1.000 de euro pe luna nu mai este ceva exceptional nici in tara noastra. S-a ajuns chiar la situatia in care salariile companiilor autohtone sa le egaleze pe cele din multinationale.

A avea un salariu net cuprins intre 500 si 1.000 de euro nu mai reprezinta de citiva ani o surpriza pentru angajatii romani. Reprezentantii companiilor care se ocupa cu recrutarea de personal sustin ca un astfel de salariu poate fi obtinut aproape de oricine are ceva studii si este bun in domeniul sau de activitate: directori financiari, contabili, informaticieni, secretare sau agenti de vinzari. De citiva ani, a inceput sa fie destul de comun ca un angajat sa fie remunerat cu 500-1.000 de euro.

Nu mai este vorba de sume acordate pentru top managementul unei companii. Sint banii pe care ii pot primi si angajatii din middle sau chiar entry management. Astfel de slujbe se gasesc chiar si in anunturile din ziare, apreciaza Madalina Dumitru, director in cadrul Business Intelligence Agency (BIA), o agentie de recrutare de personal.

Multinationale versus companii romanesti

Ideea ca intr-o multinationala salariile sint mult mai mari decit in cadrul companiilor autohtone nu mai este neaparat adevarata. In ultimii ani, de teama sa nu-si piarda cei mai buni angajati in favoarea companiilor straine, patronii romani au invatat cum sa-si motiveze financiar angajatii. Aceasta mai ales ca multinationalele ofera alte avantaje de natura sa atraga un angajat, printre care training-uri de perfectionare, o mai buna cultura organizationala sau o imagine mai buna. Au intrat pe piata tot mai multe companii straine, ceea ce i-a determinat pe angajatorii romani sa inteleaga ca este nevoie sa-si motiveze angajatii pentru a reduce migrarea de la o companie la alta. Se pune din ce in ce mai mult accent pe evaluarea angajatilor, fenomen care acum citiva ani se intimpla doar in cazul multinationalelor. Firmele romanesti care nu au o imagine la fel de buna ca o multinationala lucreaza mai mult la salarii, este de parere Dumitru.

Oricum, specialistii in resurse umane sustin ca piata fortei de munca este departe de a fi in echilibru. In general, in companiile romanesti salariile de baza sint cu 20-30% mai mici decit in companiile multinationale. Dar se poate si ca un angajat al unei firme autohtone sa cistige peste omologul sau dintr-o multinationala. Aceasta pentru ca are mai multa libertate si raspunde direct patronului, explica Alexandru Talmazan, managing partner la Wrightson Romania.

Potrivit acestuia, atunci cind un roman negociaza cu un patron autohton, pirghiile de convingere pentru a obtine un salariu mai mare sint mai flexibile, in vreme ce multinationalele aplica scheme de salarizare in functie de anumite grade. O persoana foarte bine pregatita care tinteste un post important intr-o societate romaneasca poate obtine si dublu fata de ce i s-ar putea oferi intr-o multinationala. Exista companii romanesti care vor sa iasa repede din business, si atunci, pentru a cistiga mai mult intr-un timp scurt, au nevoie de mercenari pentru a realiza cit mai multe, a mai spus reprezentantul Wrightson. Situatia este insa valabila in special pentru pozitiile din topul unei companii.

Se cer cunostintele aplicate

Dorina Pivniceru, managing partner in cadrul companiei de recrutare Amrop International Executive, Research, sustine ca in profilul angajatului care cistiga un salariu net cuprins intre 500 si 1.000 de euro se inscriu in general persoanele cu virste cuprinse intre 28 si 33 de ani, cu studii superioare, citiva ani de experienta si o personalitate care corespunde postului pe care vrea sa-l ocupe. De asemenea, angajatorii au inceput sa tina cont foarte mult de cunostintele aplicate ale angajatului. In general, se cere o specializare mai buna si cunoasterea aprofundata a instrumentelor cu care lucreaza. Nu se mai pune baza pe generalitati, este de parere Dumitru. Totodata, specialistii in resurse umane apreciaza ca ajuta foarte mult la angajare si un certificat MBI.

Forta de munca si integrarea

Momentul integrarii este perceput ca un factor de schimbare si pe piata fortei de munca. Planurile de viitor ale agentilor economici sint astfel decisive pentru modul in care sint remunerati angajatii.

Avind in vedere ca se apropie integrarea, pot aparea modificari pozitive sau negative de salarii. Salariul angajatilor depinde de interesul angajatorului. Astfel, exista doua situatii: compania poate evolua sau involua. Spre exemplu, daca un patron doreste sa isi vinda afacerea sau sa obtina un profit mare in scurt timp, nu va investi in personal; ba mai mult, va incerca sa obtina un profit maxim cu cheltuieli minime. In consecinta, va oferi salarii mai mici, explica Alina Grigore, Recruitment Project Manager in cadrul companiei Global Consulting. Pe de alta parte, exista manageri care doresc rezultate in timp si isi motiveaza angajatii atit din punct de vedere profesional, prin training-uri sau promovari, cit si financiar, acordind pachete de beneficii in functie de nivelul performantelor angajatului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri