Conducerea Consiliului Concurentei a solicitat Guvernului prelungirea termenului in care trebuie sa finalizeze verificarile privind cresterile pretului carburantilor, perioada in care va compara datele cu cele ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

"S-a cerut o extindere a perioadei, timp in care Consiliul Concurentei cauta elemente noi prin integrarea datelor cu cele pe care le are ANAF", au declarat surse din Consiliu, potrivit Mediafax..

La 23 februarie, Guvernul a primit o informare a Consiliului Concurentei privind cresterile de pret la carburanti, dar documentul a fost considerat drept unul prea general de premierul Emil Boc, care a cerut refacerea materialului in maximum doua saptamani, respectiv pana la 9 martie.

In luna ianuarie, ANAF a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010.

OMV Petrom (SNP) a majorat marti pretul benzinei si al motorinei cu noua bani pe litru, cel mai scump sortiment ajungand la 5,96 de lei pe litru.

Compania a aratat, intr-un comunicat, ca majorarea preturilor carburantilor este determinata de evolutia cotatiilor internationale ale produselor petroliere si ca Petrom incearca sa mentina preturile la unele dintre cele mai reduse niveluri din Uniunea Europeana.
Companiile petroliere din Romania explica de cele mai multe ori cresterile preturilor carburantilor prin evolutia cotatiilor internationale ale petrolului si a competitiei de pe piata interna. Pe de alta parte, toate celelalte companii care distribuie carburanti isi orienteaza cotatiile la pompa dupa cele ale OMV Petrom.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%.

De la inceputul anului companiile petroliere au scumpit carburantii de sase ori, iar preturile au urcat in medie cu 3,5%.

Principalele companii care distribuie carburanti sunt OMV Petrom (controlata de OMV), Rompetrol (din grupul kazah KazMunaiGaz), Lukoil Romania (subsidiata a grupului rus Lukoil) si MOL (Ungaria).

Piata distributiei de carburanti din Romania este analizata de Consiliul Concurentei inca din 2005, dar deocamdata autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri