In goana de a strange cat mai multi bani din asigurarile auto obligatorii RCA, companiile autorizate sa incheie astfel de polite au apelat la tot felul de subterfugii. Astfel, s-a ajuns ca una dintre marile firme de profil sa ofere preturi diferite persoanelor de sex feminin fata de cele de sex masculin. Cele pentru femei au fost mai ieftine.

Asigurarile de raspundere obligatorie tip RCA au inflamat piata si la sfarsitul anului trecut. Chiar daca nu se mai aplica regula ca asigurarile tip RCA nu se mai incheie pe an calendaristic, ci pe un an intreg, indiferent de momentul incheierii politei, majoritatea posesorilor de autoturisme s-au asigurat la finalul lui decembrie sau inceputul lunii ianuarie. Surse din piata spun chiar ca numarul posesorilor de autoturisme care au incheiat polite in aceasta perioada a fost mai mare in acest an, comparativ cu anul precedent. Explicatia poate fi majorarea cuantumului amenzilor care se aplica din 2006.

In plus, toate companiile de pe piata s-au intrecut in oferte promotionale. De la inceputul campaniei RCA, la mijlocul lunii decembrie, tarifele au fost reduse saptamana de saptamana, s-au oferit discounturi pentru pensionari sau, asa cum am aratat mai sus, s-au acordat reduceri mai mari pentru femei, comparativ cu barbatii. Surse din piata spun ca s-a ajuns la acest lucru pentru ca din statistici rezulta ca soferitele provoaca mai putine daune decat soferii.

Reduceri enorme pentru parcurile mari

In ce priveste agentii economici care detin flote mari de autovehicule, firmele de asigurari s-au intrecut in oferte care mai de care mai tentante. Astfel, s-a ajuns ca intr-un caz, inregistrat la Constanta, o astfel de flota sa beneficieze de o reducere de 78% din tariful-standard. In aceste conditii, se pune intrebarea de unde va putea compania in cauza sa acopere daunele care pot aparea daca a inca-sat doar putin peste 20% din tariful normal.

O alta particularitate care a aparut in ultima campanie RCA este ca operatorii din domeniu nu au mai folosit tarife fixe, ci au solicitat Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sa aprobe folosirea unor marje in cadrul carora sa se incadreze. Concret, au anuntat preturi minime si maxime intre care sa poata negocia cu clientii.

Pregatiri pentru scumpiri

Avand in vedere ca piata va fi complet liberalizata de la 1 ianuarie 2007, asiguratorii si-au luat deja masuri de precautie si au anuntat tarife mai mari pentru luna ianuarie 2007. Concret, cei care isi vor asigura pentru un an autoturismul in luna ianuarie vor plati mai mult pentru perioada din luna ianuarie 2007 pe care se intinde asigurarea. Majorarile difera de la o companie la alta si pot ajunge pana la 9% pentru o luna.
Asta inseamna ca primele de asigurare de anul viitor in cazul RCA vor fi mai mari cu pana la 100%. Reamintim ca din 2007 RCA va fi unificata in mod obligatoriu cu Cartea Verde.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri