Privatizarea SNP Petrom pare a fi devenit etalonul de care se tine cel mai mult cont atunci cand se incearca alte privatizari, in sensul de "Asa, nu!". Dupa presedintele Basescu (Romania a ajuns sa cumpere propriul titei de parca "ar fi fost adus din Golf in varful catargului") si ministrul Economiei, Codrut Seres ("Cu certitudine privatizarea Romgaz nu va arata ca si privatizarea Petrom, in toate sensurile"), a venit randul premierului Tariceanu sa isi exprime pozitia fata de viitoarea privatizare a celui mai mare producator intern de gaze naturale, societatea Romgaz.

Acesta a declarat acum doua zile, potrivit Mediafax, ca procesul de privatizare a societatii Romgaz trebuie derulat pe baza unor criterii diferite de cele aplicate in cazul vanzarii Petrom, care au diminuat castigurile obtinute de statul roman din redevente comparativ cu pretul actual al petrolului.

"Modul in care s-a facut privatizarea Petrom a fost o grava eroare, deoarece redeventele nu sunt suficient corelate cu pretul actual al petrolului, si din acest motiv vrem sa ne luam toate masurile de precautie. Ar fi fost bine ca statul sa castige mai mult atunci cand pretul petrolului creste", a declarat premierul, citat de Mediafax.
Contactati, oficialii Petrom nu au dorit sa comenteze aceste afirmatii.

Listarea pe bursa

Oportunitatea privatizarii Romgaz cu un partener strategic, precum in cazul Petrom, a reprezentat unul dintre subiectele discutate, joi, de presedintele Traian Basescu cu membrii Guvernului, atat seful statului, cat si premierul convenind ca este necesar ca modalitatile de vanzare sa fie atent analizate in prealabil.

"Presedintele a exprimat indoieli ca o astfel de procedura ar fi cea mai buna solutie in viitor, iar Guvernul si eu personal sustinem ca trebuie sa ne gandim foarte bine in ceea ce inseamna modalitatile de privatizare a Romgaz. Exista diferite formule si dorim ca aceasta formula sa fie cat mai avantajoasa pentru Romania", a afirmat Tariceanu.

El a precizat ca modul de vanzare a Romgaz va fi stabilit impreuna cu consultantul de privatizare, pe baza unor criterii care sa permita Romaniei sa beneficieze de avantajul propriilor zacaminte importante de gaze naturale.

Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat recent ca o varianta serios luata in calcul este cea a listarii companiei pe BVB si chiar pe o bursa regionala. "Este si aceasta tot o forma de privatizare", a opinat ministrul, precizand ca in acest fel "s-ar rezolva problema deschiderii catre piata a Romgaz, iar statul nu mai trebuie sa isi vanda resursele. Vom vedea exact care va fi aceasta formula peste 4-5 luni, cand proiectul de strategie va fi finalizat si va fi prezentat intr-o sedinta a Guvernului".

Romgaz, peste jumatate din productia interna de gaz

In luna noiembrie, ministrul Economiei si Comertului a afirmat ca doreste ca privatizarea celui mai mare producator de gaze naturale din Romania, Romgaz, sa fie diferita "in toate sensurile" de procesul similar prin care a trecut societatea Petrom, preluata de grupul austriac OMV.

"Cu certitudine privatizarea Romgaz nu va arata ca si privatizarea Petrom, in toate sensurile. De exemplu, blocarea nivelului redeventelor pe o perioada mai mare de timp nu mi se pare normala, nu mi se pare corecta, si nu o avem in vedere", declara atunci ministrul.
Romgaz este cel mai mare producator de gaze naturale din tara. In 2004, compania a extras 6,65 miliarde de metri cubi de gaze naturale, releva Romanian Business Digest (2005).

Romgaz mai detine sase depozite subterane pentru inmagazinarea gazului, cu o capacitate de stocare la ora actuala de 2,5 miliarde de metri cubi.

Cel de-al doilea mare producator de gaze naturale este Petrom, detinatoare nu numai de instalatii de procesare si de distributii, dar si de exploatari de titei brut. In 2004, potrivit publicatiei citate, Petrom a extras circa 49% din totalul productiei interne de gaz - de 12,5 miliarde mc, in 2004.

In iulie 2004, autoritatile romane au semnat contractul de vanzare a Societatii Nationale a Petrolului Petrom catre grupul austriac OMV, care a achitat suma de 669 milioane de euro pentru achizitia directa a unui pachet de 33,34% din actiuni. OMV a dobandit ulterior participatia de 51% printr-o majorare de capital de 830 de milioane euro.
In total, deci, austriecii au platit pentru achizitia SNP Petrom 1,5 miliarde de euro.

Bilantul companiei Petrom la noua luni in 2005 a aratat un profit net de 1,4 milioane RON (389 de milioane de euro). Dupa cum au recunoscut si reprezentantii companiei, rezultatele se bazeaza in primul rand pe o conjunctura favorabila, adica pe cresterea pretului international al titeiului.

Cotatia internationala a titeiului brent (pe piata londoneza) a evoluat intr-un an de zile cu circa 65%, de la 34 de dolari barilul, in iunie 2004, la 56 de dolari barilul in iunie 2005.

A fost desemnat consultantul

Acordul cu consultantul pentru vanzarea actiunilor Romgaz va fi semnat in luna ianuarie, iar procesul de privatizare va incepe in cateva luni, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Codrut Seres."Consultantul are de facut nu numai strategia pentru consultare, dar si evaluarea rezervelor societatii", a afirmat Seres. Consortiul format din companiile Credit Suisse First Boston, Linklaters si FRAI a castigat procesul de selectie a consultantului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri