Reprezentantii Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM) spun ca o eventuala crestere a pretului la gaze naturale nu este justificata, in condiitiile aprecierii leului in raport cu dolarul si scaderii importurilor in urmatoarea perioada.
"Nu exista niciun temei care sa impuna cresterea pretului la gazele naturale. Afirmatia noastra se bazeaza exclusiv pe argumente economico-financiare. In trimestrele II si III ponderea importului in cosul de gaze nu va depasi 20%, iar furnizorii externi vor livra pe piata «gaze de vara» cu reduceri de pret semnificative. Daca avem in vedere si aprecierea monedei nationale fata de dolar, care ieftineste si mai mult pretul de intrare la distribuitorii de gaze naturale, chiar nu exista nicio ratiune pentru a majora pretul gazelor", se arata intr-un comunicat al CONPIROM, citat de Mediafax.

Directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak a declarat in aceasta saptamana ca pretul gazelor de import va creste in urma situatiei din plan extern care a dus la scumpierea petrolului, precizand, totodata, ca distribuitorul a solicitat ANRE majorarea pretului gazelor naturale pentru consumatorul final, de la 1 aprilie.

Anterior, deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie si Servicii din Camera Deputatilor, a declarat ca distribuitorii de gaze naturale au solicitat cresterea preturilor in trei trepte pana in luna septembrie.

Prima crestere, de 5%, ar urma sa fie aplicata la 1 aprilie, a doua, de 9%, la 1 iulie, iar cea de-a treia, de 7%, la 1 septembrie.

"Nu putem sa nu remarcam ca cei care solicita mai pregnant cresterea pretului la gaze sunt marile societati de distributie care au obligatia de a asigura gazele necesare populatiei si care in ani de criza au inregistrat cresteri de profit. Din calculele noastre rezulta ca in lunile urmatoare, ca de altfel in fiecare an, consumul de gaze naturale al populatiei va scadea, cu peste 30%", se mentioneaza in comunicatul CONPIROM.

CONPIROM precizeaza ca singura institutie abilitata sa emita decizii cu privire la pretul gazelor este Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri