Veniturile din drepturi de autor se impoziteaza anticipat cu 10%, contributiile sociale sint de 6,5%, iar la un venit de peste 200.000 de lei noi pe an se plateste TVA.
Veniturile realizate de persoanele fizice din drepturi de autor se impun in cursul anului cu o cota de 10% aplicata asupra venitului brut, impozitul astfel calculat reprezentind plati anticipate in contul impozitului anual datorat. Calculul, retinerea si virarea acestui impozit se fac de catre platitorul de venit, iar termenul de virare la bugetul de stat este de pina la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

Persoana fizica are in schimb obligatia sa depuna o declaratie speciala de venit pina la data de 15 mai a anului urmator celui in care s-a obtinut venitul. In acest caz, cheltuielile se determina forfetar, reprezentind 40% sau 50% din venitul brut, in functie de natura dreptului de autor, 50% fiind cota in cazul veniturilor incasate pentru lucrarile de arta monumentala. Suplimentar se scad si cheltuielile reprezentind contributiile sociale obligatorii platite.

Celebrul 16%

Asupra venitului net se aplica cota de impozit de 16%, obtinindu-se astfel impozitul datorat, din care se scad platile anticipate din cursul anului. Astfel poate iesi o diferenta de impozit de plata sau de restituit.

Din punct de vedere al contributiei la asigurarile sociale de sanatate, contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5% care se aplica asupra veniturilor din activitati desfasurate de persoane care exercita profesii libere sau autorizate potrivit legii. Contributia nu poate fi mai mica decit salariul minim brut pe economie, daca este singurul lor venit asupra caruia se calculeaza contributia.

Proprietatea intelectuala

Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual sau intr-o forma de asociere, contributia de 6,5% se calculeaza la aceste venituri si se plateste de catre persoana care le realizeaza la suma bruta. Transferul folosintei drepturilor de autor si a altor drepturi similare este considerat prestare de servicii potrivit Codului fiscal, operatiune pentru care se aplica taxa pe valoarea adaugata (TVA) in cota standard de 19%.

Sint exceptate de la plata TVA pentru transmiterea drepturilor de autor persoanele care nu sint inregistrate ca platitori de TVA, adica nu au depasit cifra de afaceri de 200.000 RON anual din operatiuni supuse TVA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri