Productia totala de gaze naturale a scazut anul trecut cu 2,8%, iar importurile au avansat cu 16,5%, se arata intr-un raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE), conform Mediafax.
Cei mai mari producatori de gaze sunt OMV Petrom (SNP) si Romgaz Medias, cele doua companii acoperind impreuna peste 97% din piata.

Romgaz a produs o cantitate de 5,776 miliarde metri cubi de gaze, iar OMV Petrom a extras 5,16 miliarde metri cubi.

Gazele produse in Romania au acoperit anul trecut 82,84% din consum, fata de 85,28% in 2009, in timp ce importurile au reprezentat 17,16% din total, comparativ cu 14,72% in 2009.

Romania importa gaze indirect din Rusia prin intermediul companiilor WIEE Romania si Conef Gaz, care livreaza cantitati si catre GDF Suez Energy Romania, E.ON Energie Romania, Romgaz Import sau ELCEN Bucuresti.

Potrivit ANRE, WIEE a acoperit anul trecut 18,5% din importuri, fata de 17,6% in 2009, iar Conef Gaz a avut o cota de 2,13%, la fel ca in 2009.

WIEE este detinuta de WIEE Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si grupul rus Gazprom pentru a furniza gaze naturale rusesti tarilor sud-est europene. Conef este controlata de grupul rus Vimetco, proprietarul producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR).

Pretul mediu al gazelor importate a fost anul trecut de 360 dolari pe 1.000 metri cubi, in usoara crestere fata de media de 356,5 dolari pe 1.000 metri cubi in 2009.

Principalii furnizori interni de gaze pe piata libera au fost anul trecut Petrom Gas, controlat de OMV Petrom (SNP), cu o cota de 23,3%, urmat de producatorul de gaze detinut de stat Romgaz Medias (22,7%) si grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, cu o cota de 20,6%.

In 2009, cel Petrom detinea 11,2% din piata, Interagro - 16,1% iar Romgaz se afla pe prima pozitie, cu 27,4% din total.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri