Oficialii Fondului Monetar International (FMI) vor reveni saptamana viitoare, insa nu pentru a relua discutiile pe tema acordului stand-by. Conform Articolului IV, Fondul desfasoara consultari periodice cu fiecare stat membru in vederea evaluarii situatiei macroeconomice, precizeaza sec un comunicat FMI.

Misiunea va analiza performantele macroeconomice, inclusiv deficitul de cont curent si inflatia. A existat o usoara depasire a tintei de inflatie stabilita de Banca Nationala a Romaniei. Vom vedea care au fost motivele, dar si evolutia bugetului din 2005 si perspectivele pentru 2006 si 2007, a declarat pentru Reuters Graeme Justice, reprezentantul FMI la Bucuresti. Acesta s-a mai referit si la ponderea veniturilor din impozitele indirecte in bugetul de stat. Situatia nu este sustenabila, intrucat veniturile mai mari din TVA sunt rezultatul cresterii consumului. Trebuie sa analizam sustenabilitatea veniturilor, a spus Justice.

Mesajul ascuns al oficialului FMI ar putea fi acela ca poate nu mai e nevoie de majorarea TVA, a afirmat economistul-sef al ING Bank, Florin Catu, pentru Averea. Anul trecut veniturile bugetare din TVA au crescut considerabil in urma inflamarii consumului, pe de o parte, ca urmare a introducerii cotei unice, iar pe de alta a cresterii creditarii, considera analistul.

Nu stiu daca neaparat oficialul FMI a vizat renuntarea la majorarea TVA. O asemnea masura ar avea ca scop nu atat cresterea veniturilor din TVA la buget, cat limitarea cresterii consumului, crede, in schimb, directorul GEA, Liviu Voinea. Trebuie neaparat crescute contributiile la buget venite din partea impozitului pe profit si a impozitului pe venit, crede Catu.

De altfel, rata somajului inregistrata anul trecut, de 5,9% fata de 6% in 2004, arata ca cele 150.000 de noi locuri de munca anuntate de oficiali au fost doar unele sezoniere.

Potrivit lui Graeme Justice, discutiile fac parte din evaluarile periodice ale institutiei, iar, in cazul in care Guvernul va dori reluarea acordului cu FMI, o alta misiune va sosi la Bucuresti, la o data ce urmeaza sa fie anuntata ulterior.

Vizita FMI este numai una tehnica, pregatita de mult timp. Nu cred ca are ceva de-a face cu politicile macroeconomice. Nu vad rostul incheierii unui nou acord cu FMI, care nici macar nu ar putea fi revizuit pentru ca va expira in cateva luni, considera Voinea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri