Se mai gandea cineva sa-si faca vacanta la Sovata sau Baile Olanesti? Dupa finalizarea proiectelor de cateva milioane de euro, finantate prin Phare si bugetul local, vechile statiuni balneo-climaterice pot fi din nou bagate in seama de turisti.

Cu patru sau cinci milioane de euro, consiliile locale sau judetene vor pune pe picioare un drum, un hotel, un centru de tratament sau un incubator de afaceri. Nu in ultimul rand, se poate amenaja cat de cat un parc industrial. Acestea sunt proiectele pentru care Comisia Europeana va trimite aproximativ 160 de milioane de euro, incepand cu anul acesta, in localitatile selectate pentru finantare.

Marii castigatori sunt solicitantii care au obtinut suma maxima, de cinci milioane de euro si vor intra in prima transa de finantare, adica in bugetul Phare 2004. Un exemplu in acest sens il reprezinta “Reabilitarea centrului istoric al orasului Braila”, “Reabilitarea ariei industriale Valea terovei” din Resita sau “Valorificarea potentialului balnear din Lacul Sarat, in zona de nord-vest”. Proiectul pentru finantarea Centrului Istoric al Brailei se afla printre cele mai bine “cotate” de catre Ministerul Integrarii Europene (MIE). Reprezentantii Consiliului Judetean se mandresc cu faptul ca, exceptand partea tehnica, proiectul a fost realizat de catre angajati din cadrul institutiei, fara consultanta de specialitate.

Proiectele castigatoare au golit buzunarele Phare

Citeste si:

Autoritatile locale si-au invatat, se pare, destul de bine lectia din programele anterioare. Drept dovada, aproape toate proiectele depuse au fost bine intocmite si au fost considerate eligibile pentru finantare. Suma totala solicitata se ridica la 438 de milioane de euro, adica de patru ori mai mult decat bugetul disponibil. Din pacate, numai 40 de proiecte sunt norocoase, din cele 142 eligibile. Restul, trebuie sa astepte Fondurile Structurale.

In categoria vechilor statiuni turistice in proces de resuscitare se afla si Baile Olanesti. Obiectivul de renovare a complexului balnear suna bine si arata bine pe hartie, chiar daca a obtinut “numai” 2,7 milioane de euro. In prezentarea proiectului se arata ca va fi “reabilitata si dezvoltata infrastructura din statiunea Baile Olanesti, judetul Valcea: parcul public din centrul localitatii, strazi si trotuare, alei de acces la izvoarele minerale consacrate pentru tratament, impreuna cu mobilierul urban; plus amenajarea unui parc balnear - centru de tratament, parcare supraetajata in centrul statiunii si piscina balneara acoperita, ambele disponibile atat in sezonul rece, cat si in sezonul cald impreuna cu facilitatile aferente.

Per total, castigatorul principal al acestui program pare a fi Consiliul Judetean (CJ) din Caras-Severin, cu doua proiecte in topul celor selectate pentru finantare in perioada urmatoare. Reprezentantii CJ Caras-Severin au considerat ca este nevoie de o actiune intensa pe doua directii pentru a depasi perioada dificila de restructurare industriala care a afectat judetul. Este vorba despre un proiect turistic, “Reabilitarea infrastructurii din zona Semenic” si unul de “Reabilitare a ariei industriale Valea terovei”. In total, institutia a obtinut zece milioane de euro de la Phare. Tot de la CJ aflam ca au fost contractate doua credite, unul de catre consiliu, altul de catre primaria din Resita, pentru a sustine cofinantarea in cadrul ambelor proiecte.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22647&shift=1