Ministerul Finantelor a modificat din nou modul de impozitare a tranzactiilor imobiliare, introducind in proiectul Codului fiscal, care va intra in vigoare in a doua parte a anului, o taxa de 10%.
Finantele au modificat din nou, radical, modul in care vor fi impozitate tranzactiile imobiliare. De la un impozit de 2% pe tranzactie, asa cum spunea ultima forma cunoscuta a Codului fiscal pentru 2006, la 10% pe diferenta dintre valoarea de vinzare si cea de baza. Astfel, potrivit noii forme a proiectului, disponibil de la 1 ianuarie, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil. Acesta reprezinta diferenta favorabila dintre valoarea de vinzare a proprietatilor imobiliare, terenuri si/sau constructii, si valoarea de baza a acestora.

Valoarea plus 5%

Valoarea de baza a imobilului se stabileste in functie de modul in care imobilul a intrat in proprietatea vinzatorului. Astfel, valoarea de baza poate fi pretul de achizitie pentru bunurile imobile dobindite prin cumparare, majorat cu 5%. Totodata, poate fi calculata la valoarea imobilului mentionata in act, daca acesta a fost dobindit prin donatie, schimb, renta viagera, dare in plata, adjudecare, contract de intretinere sau hotarire judecatoreasca. Si la aceasta valoare statul va adauga 5% inainte sa impoziteze tranzactia.

Valoarea reala a imobilului se stabileste in baza expertizelor contabile utilizate de catre camerele notarilor publici, la data dobindirii imobilelor. Daca la data dobindirii nu erau intocmite expertize de catre camerele notarilor publici, pentru terenurile situate in intravilan si extravilan, valoarea e actualizata cu rata inflatiei pe economie din ultima luna pentru care exista date oficiale comunicate de catre Institutul National de Statistica. Pentru terenurile si constructiile de orice fel, dobindite de contribuabili intr-o modalitate din care nu rezulta valoarea la care acestea au fost dobindite, valoarea de baza este valoarea minima stabilita in prima expertiza utilizata de camera notarilor publici sub jurisdictia careia se afla terenul. Pentru constructiile noi, se ia in calcul costul acestora la data realizarii, dovedit prin raport de expertiza intocmit de un expert autorizat, in conditiile legii, la care se adauga valoarea terenului aferent.

Se adauga si costul lucrarilor

La valoarea de baza se adauga si costul lucrarilor si serviciilor de natura sa creasca valoarea imobilului, la data efectuarii acestora, dovedite prin raport de expertiza intocmit de un expert autorizat. Similar formei din noiembrie a proiectului, sub impozitare intra numai veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de care se instraineaza in termen de pina la 3 ani de la data dobindirii, precum si veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fara constructii, dobindite dupa 1 ianuarie 1990. Nu se vor impozita aportul in natura la capitalul social al societatilor comerciale, precum si veniturile realizate din instrainarea constructiilor de orice fel cu terenul aferent, terenurile fara constructii din intravilan si extravi-lan dobindite prin reconstituirea dreptului de proprietate, mostenire sau donatie intre rude pina la gradul al patrulea inclusiv sau schimb imobiliar. In forma proiectului de Cod fiscal, din noiembrie 2005, impozitul se calcula prin aplicarea unei cote de 2% asupra venitului impozabil, reprezentind valoarea transferului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri