Construirea unei infrastructuri de transport si comunicatii si a unui cadru legislativ adaptat, instituirea unei zone de comert liber intre Consiliul de Cooperare al Golfului (CGG) si Uniunea Europeana al carei membru este Romania sau alinierea normelor fiscale intre tarile CCG si Romania pentru a preveni dubla impozitare - acestea sunt primele recomandari ale Federatiei Camerelor de Comert ale Consiliului de Cooperare al Golfului pentru instituirea de relatii economice intre cele doua regiuni transmise recent catre Forum Invest, in urma forumului economic intre tarile membre CCG si Europa de Sud-Est care a avut loc la inceputul lunii martie la Bucuresti.
Astfel, pentru dezvoltarea relatiilor dintre Romania si tarile membre GCC, Federatia Camerelor de Comert ale Consiliului de Cooperare al Golfului recomanda „sa adoptam mai multe mecanisme si programe, intre care”:

1. Construirea unei infrastructuri pentru activarea cooperarii economice, in special in domeniul legislatiei, transportului si comunicatiilor.

2. Instituirea unei zone de comert liber intre GCC si Uniunea Europeana, al carei membru este Romania.

3. Alinierea normelor fiscale intre cele doua parti, pentru a preveni dubla impozitare.

4. Infiintarea de asociatii in participatiune (joint ventures), in special de catre sectorul privat, ceea ce inseamna ca Golful va profita de statutul Romaniei in UE pentru comercializarea de produse.

5. Formarea unui consiliu de cooperare economica intre Romania si tarile GCC, cu participarea sectorului privat, cu intalniri periodice pentru a discuta evolutia relatiilor si pentru a confrunta problemele intalnite.

6. Nevoia unei viziuni strategice, crearea unui colectiv de fiecare parte cu privire la relatia sa cu cealalta parte, in scopul de a activa relatiile dintre Romania si Golf. Pentru a include acest scenariu trebuie determinata pozitia fiecarei parti si importanta acesteia in relatiile externe ale celeilalte parti si obiectivele cooperarii cu aceasta cat si oportunitatile si provocarile legate de o astfel de cooperare, precum si modalitati de a converti programe si planuri in realitate si alegerea celor responsabili pentru aceasta cooperare si asa mai departe.

7. Elaborarea unui cadru de referinta pentru cooperarea Romania - Golf, determinarea fundatiilor care reglementeaza relatiile dintre cele doua parti si asigura continuitatea si cresterea, precum si necesitatea de a construi un cadru institutional stabil, prin care sa se organizeze relatiile dintre Golf si Romania. Aici ar putea fi necesar sa se stabileasca un forum de cooperare intre Golf si Romania, servind ca un mecanism de coordonare politica de cooperare economica deplina si efectiva.

8. Continuarea lucrarilor de ambele parti pentru a oferi diverse facilitati care contribuie la cresterea ratelor de volum ale schimburilor comerciale bilaterale si dezvoltarea exporturilor intre ele.

9. Colaborarea pentru cresterea si extinderea numarului companiilor romanesti care activeaza in diverse domenii economice, in special in sectorul industrial si tehnic de specialitate.

10. Incurajarea parteneriatelor reciproce pentru institutii si companii industriale si comerciale in expozitii specifice si de specialitate care sa aiba loc in ambele regiuni, contribuind la definirea si promovarea de produse si la oferirea posibilitatii de a alege nevoile lor de marfuri si produse diverse, si furnizarea de asistenta tehnica pentru aceste companii, pentru a le ajuta sa participe si sa deschida mai multe perspective de cooperare.

11. Invitarea firmelor romanesti specializate in domeniul mediului de a beneficia si utiliza energia solara disponibila in Golf pentru producerea de energie curata si ecologica.

12. O atentie sporita pentru IMM-uri si ajutarea acestora in reusita investitiilor de ambele parti si implementarea de programe de promovare a oportunitatilor la dispozitia acestora.

13. Intensificarea schimbului de vizite intre membrii delegatiilor camerelor de comert si industrie si reprezentantii companiilor private si promovarea oportunitatilor de investitie de ambele parti.

14. Organizarea de expozitii de informare saptamanale si o expozitie anuala de produse din Golf in Romania si altul pentru produse romanesti in tarile GCC pentru a defini si a promova produsele celor doua parti.

15. Colaborarea pentru activarea acordurilor bilaterale existente intre statele din Golf si Romania in domeniul de acorduri economice, industriale, tehnice, si contracte pentru promovarea si protectia investitiilor.

16.
Partea romana ar trebui sa creasca atentia asupra conditiilor si afacerilor economice si sa consolideze cooperarea egala cu tarile GCC.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri