Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL), care reuneste societati comerciale cu o cota de 65 la suta din sectorul de industrializare a laptelui in asociere cu reprezentantii fermierilor producatori de lapte, isi exprima nemultumirea fata de decizia Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale de a injumatati subventiile pentru sectorul zootehnic in acest an de preaderare.
Astfel, patronii se tem ca in anul 2006, an foarte important in vederea pregatirii sectorului industriei laptelui in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, subventiile alocate vor duce la falimentarea acestui sector, a declarat presedintele APRIL, Valeriu Steriu.

"In acest an trebuie sa ne aducem afacerile la nivelul normelor europene, iar fara subventii de la stat va fi imposibil. Nu vom fi in stare sa realizam nici cei 3 miliarde de hectolitri, cota prevazuta in dosarul de aderare la UE: 1,2 miliarde hl lapte procesat si 1,8 miliarde hl lapte pentru consum pe piata", sustine Ion Balan, vicepresedintele acestui patronat.

Cercuri de interese

Oamenii de afaceri din domeniul zootehniei producerii si procesarii laptelui il acuza pe ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, ca se lasa influentat de diferite cercuri de interese care isi doresc ca Romania sa nu-si respecte angajamentele europene. "In cazul in care nu putem asigura cota stabilita prin acordul de aderare, aceasta va scadea si va fi alocata statelor care pot sa o produca, iar Romania va ajunge in situatia in care nu va mai produce nici pentru asigurarea necesarului de consum intern. Astfel vom deveni dependenti de importuri", sustine Gheorghe Petrisor, vicepresedinte al aceleiasi organizatii patronale.

Fermierii, procesatorii de lapte si producatorii de carne de vita solicita sa ramana subventiile de anul trecut. In situatia actuala multi fermieri vor fi afectati, ei contractand imprumuturi bancare si fonduri SAPARD in baza unor planuri de afaceri pe termen mediu si lung si la care mizau pe o legislatie predictibila si pe venituri constante din partea statului. In conditiile in care aceste subventii nu vin, atunci potentialii fermieri vor fi descurajati sa mai faca o afacere in baza programelor cu sustinere guvernamentala precum "Fermierul" sau "SAPARD".

Patronii nu-si vor putea pregati fermele pentru UE

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii patronatului, in perioada 2003-2005, subventiile pentru lapte erau de 1.400 lei pe litru in perioada 1 mai - 30 septembrie si de 1.800 lei/litru, in perioada 1 octombrie - 30 aprilie. Pentru anul 2006, aceste prime nu mai sunt prevazute. La carne se acordau 600.000 lei pe an pe cap de animal, iar in 2006 numai este prevazuta nici un fel de prima pe kilogramul de carne.

Pentru cresterea animalelor, subventia era de maxim 29 milioane de lei pentru juninci si 19 milioane lei pentru vaca plus vitel, iar pentru anul 2006 aceste prime au ajuns la maxim 10 milioane de lei pe cap de animal nediferentiat. Patronii afirma ca in aceste conditii nu vor avea bani pentru a-si pregati fermele, abatoarele si intreprinderile de prelucrare a laptelui la nivelul normelor europene. In aceste conditii, mai mult de jumatate din capacitatile actuale de productie vor fi inchise. Atat fermierii, cat si procesatorii fac apel la Guvern sa constientizeze importanta acestui an de preaderare la Uniunea Europeana si sa sprijine zootehnia si producatorii de lapte autohtoni asa cum face orice stat european.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri